Strakonice, U.S. Army liberation monument
Na Dubovci 6, Průmyslová zóna Fezko, 386 01 Strakonice, Czech Republic
  • Priča
  • Mjesto

Niva a osvobození Strakonic

Dostupno u: English | Česky

Strakonice se na konci války osvobodily svépomocí ještě před příchodem americké armády. Dne 5. května 1945 zde vypuklo protiněmecké povstání, v jehož čele stála odbojová organizace Niva. Tato ilegální skupina vznikla na Strakonicku a Domažlicku v březnu 1945. Podléhala Radě tří a měla i kontakty do zahraničí. Skupině velel poručík Vladimír Bláha a k jejím členům patřil i pamětník Ladislav Hošek. Povstání ve Strakonicích mělo spíše klidný průběh. Příslušníci Nivy odzbrojovali Němce, kteří už nekladli odpor. Jen v dnešní ulici 5. května došlo k přestřelce, které padlo za oběť několik mladých mužů. Dne 6. května 1945 přijela do města od Vimperka 94. divize americké armády a válka zde skončila.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Rute

Ne pripada ni jednoj ruti.

Komentari

Još nema komentara.

Ladislav Hošek

Ladislav Hošek

Narodil se 4. srpna 1924 ve Čkyni, vyrůstal ve Strakonicích. Roku 1942 dokončil tříletou učňovskou obchodní školu, poté absolvoval v Praze aranžérský kurz. Další studium započal na obchodní škole, kterou dokončil po válce. V roce 1942 se zapojil jako spojka do činnosti ilegální odbojové skupiny pod vedením Antonína Svatoše. Narodil se 4. srpna 1924 ve Čkyni. Vyrůstal ve Strakonicích a od mládí byl aktivním skautem. V roce 1942 dokončil tříletou učňovskou obchodní školu, poté absolvoval v Praze aranžérský kurz. Další studium na obchodní škole dokončil po válce. V roce 1942 se stal spojkou v ilegální odbojové skupině vedené Antonínem Svatošem. Dodával informace z továrny ČZ, kde byl nuceně nasazen. Později se zapojil také do regionální odbojové skupiny Niva. Za květnového povstání ve Strakonicích se jako člen Nivy zúčastnil zatýkání Němců. Po válce pracoval jako učitel.

Strakonice, U.S. Army liberation monument

Dostupno u: English | Česky

In the neighborhood of the Strakonice castle, in the Na Dubovci Street, there’s a memorial plaque commemorating the liberation by the U.S. Army. The original memorial plaque on Stein’s palace was revealed as early as 1945. However, it was removed after 1948 as part of a campaign playing down the share of the U.S. Army in the liberation of Czechoslovakia. It was unveiled again in 1990. The monument to the victims of WWI and WWII takes the form of a young man and it was created by the sculptor Jan Vítězslav Dušek. It was created on the initiative of the Union of Anti-fascist Fighters and was officially unveiled in 1958. In 2006, it was reconstructed and supplemented with texts.

Strakonice, U.S. Army liberation monument

Na ovome mjestu

Niva and the liberation of Strakonice

Niva and the liberation of Strakonice

Ladislav Hošek
Molimo unesite Vašu e-mail adresu i lozinku
Zaboravljena lozinka
Promjena lozinke