Zyndranowa
38-454 Ropianka, Poland
  • Story
  • Place

Miny byly všude

Available in: English | Česky

V okolí vesnic Zyndranowa a Barwinek právě zuřily nejtěžší boje o Dukelský průsmyk. Josef Bürger byl v té době vojákem Svobodovy armády. Mezi jeho povinnosti patřilo i čistění prostor opuštěných vesnic od min, které tam Němci na ústupu zanechali. Ve vyčištěných domech potom zajišťoval ubytování vojáků. Josef Bürger vzpomíná na svůj nebezpečný úkol: „Všude byly miny, člověk nemohl otevírat dveře, nesměl šlapat na schody, miny byly v kamnech. Zaminovaný byl dokonce i potok!“ a pokračuje: „A jednou skutečně nějaký voják šlápl na schody, bouchlo to, utrhlo mu to ruku a nohu, a jak spadl, bouchla další mina a utrhla mu tu druhou nohu.“ Josef Bürger pracoval v týlu dále jako řidič, rozvážel také na frontu munici a přepravoval zraněné do zdravotních středisek.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Josef Bürger

Josef Bürger

Praporčík v. v. Josef Bürger se narodil v roce 1923 v obci Chlum u Křemže. Vyrůstal s ovdovělou maminkou, bratry a sestrami. Přestože měli velké hospodářství, na kterém musel pracovat, vyučil se instalatérem a zámečníkem. Studium nedokončil, protože byl v dubnu 1943 povolán do wehrmachtu (jeho babička byla Němka). Josef Bürger absolvoval výcvik v Německu a ve Francii. Během tvrdého výcviku se Josef Bürger seznámil s kolegou Rudlou Reidlem, s nímž prošel velice podobnou válečnou anabází. Byl povolán na východní frontu k Dněpru, kde se od 13. 1. 1943 účastnil bojů proti vojskům Sovětského svazu. Josef Bürger se rozhodl pro útěk z wehrmachtu a přistoupení na stranu Rudé armády, ale po neúspěšném pokusu byl Němci zajat a označen za vojenského zběha. Vzhledem k nepřehledné situaci na východní frontě se mu nakonec podařilo utéct, během útěku byl však lehce zraněn na rameni. Do Rudé armády se dostal 5. 2. 1943 a následující týden se po boku sovětských vojáků účastnil bojů jako spojař a automatčík. Po různých peripetiích se mu podařilo dostat se do Svobodovy armády. Výcvikem prošel v Sadaguře. Následovala cesta k automatčíkům velitele Pagáče, výcvik volyňských Čechů a převelení do autoroty. Jako záložní řidič se účastnil bojů Karpatsko-dukelské operace, přivážel materiál a odvážel raněné či mrtvé. Po přechodu hranic a bojů o Barwinek a Svidník se dostal do Liptovského Mikuláše, kde hrozilo německé obklíčení, a vojáci byli nuceni zničit své osobní záznamy. Josef Bürger tak přišel o své zápisky z boje. Přes Vsetín a Kroměříž se dostal do Prahy. V roce 1946 demobilizoval a v dalších letech vykonával řadu dělnických povolání v papírnách ve Větřní, kde mimo jiné uplatnil své řemeslo instalatéra. V roce 1983 odešel do důchodu, v současné době je na zaslouženém odpočinku v Českém Krumlově.

Zyndranowa

Available in: English | Česky

Zyndranowa is a village on the border of Poland and Slovakia. It currently has a population of c. 140. The village has a church and a museum of folk culture. In 1944, the area surrounding Zyndranowa was the place of fierce combat between the Soviet army – later Svoboda’s Czechoslovak army – and the German Wehrmacht: known as the Carpatho-Dukla Offensive.

Zyndranowa

On this place

Landmines were everywhere

Landmines were everywhere

Josef Bürger
We slept on amputated arms and legs

We slept on amputated arms and legs

Jozef Citterberg
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password