Zyndranowa
38-454 Ropianka, Poland
  • Story
  • Place

Spali jsme na odřezaných rukách a nohách

Available in: English | Česky

V Zyndranowé Jozef poprvé uviděl svou budoucí ženu Věru. V bílém plášti a s pilkou v ruce na něj udělala ohromný dojem. Do vesnice sváželi vojáky i civilisty potrhané od min, kterých bylo v okolí plno: „A ona tou pilkou ty košťály, ty hnáty odřezávala,“ líčí sugestivně pan Jozef. Amputované končetiny házeli do jakéhosi kumbálku, který shodou okolností posloužil Jozefovi a jeho vojákům jako nocležiště: „V noci, co můžeš vidět… Mysleli jsme, že to jsou haluze ze stromů. My jsme na tom spali do rána, na těch rukách a nohách odřezaných!“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Jozef Citterberg

Jozef Citterberg

Jozef Citterberg se narodil 26. ledna 1921 na Slovensku v obci Beňuš, Gašparovo, okres Brezno nad Hronom. Od června do prosince 1939 byl na zemědělských pracích v Meklenbursku v Německu. V říjnu 1942 nastoupil vojenskou službu ve slovenské armádě. Byl vycvičen spojařem – jako šifrant a radiotelegrafista. Poté byl poslán do Sovětského svazu na Krym, kde pracoval jako radiotelegrafista. V dubnu 1944 neuposlechl rozkaz k ústupu se slovenskou armádou a přešel i s radiostanicí na sovětskou stranu. Následovala cesta za postupující československou zahraniční armádou, do které konečně v Kamenci Podolském vstoupil. Po výcviku a absolvování důstojnické školy se stal velitelem spojovací čety dělostřeleckého pluku 3. brigády československé zahraniční armády. S dělostřeleckým plukem se účastnil Karpatsko-dukelské operace, Jaselské operace i osvobozování Československa. V armádě také se seznámil se svou budoucí manželkou, zdravotnicí Věrou Větrovcovou. V roce 1946 odešel do civilu, ale v letech 1951–1953 byl znovu povolán. S manželkou se usadili ve městě Miroslavi, kde žije dodnes. Po válce spravovali místní hotel a potom pan Citterberg pracoval ve strojní traktorové stanici až do svého odchodu do důchodu v roce 1990.

Zyndranowa

Available in: English | Česky

Zyndranowa is a village on the border of Poland and Slovakia. It currently has a population of c. 140. The village has a church and a museum of folk culture. In 1944, the area surrounding Zyndranowa was the place of fierce combat between the Soviet army – later Svoboda’s Czechoslovak army – and the German Wehrmacht: known as the Carpatho-Dukla Offensive.

Zyndranowa

On this place

Landmines were everywhere

Landmines were everywhere

Josef Bürger
We slept on amputated arms and legs

We slept on amputated arms and legs

Jozef Citterberg
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password