Ostrava, StB Regional Directorate
30. dubna 1682/24, 702 00 Ostrava-Moravská Ostrava a Přívoz, Czech Republic
  • Story
  • Place

Třídní nepřítel

Available in: English | Česky

Dne 29. prosince 1949 byl Zdeněk Růžička zatčen a převezen k výslechu na Krajskou správu StB v Ostravě. Přestože nic neprovedl, komunističtí vyšetřovatelé Krhut a Walder ho chtěli spojit s vykonstruovanou protistátní skupinou. „Posadili mě na židli a chodili a kroužili kolem. ,Tak nám vykládejte vaši protistátní činnost.‘ Já jsem říkal: ,Já si nejsem vědom žádné protistátní činnosti. Chtěl bych, abyste mi dávali otázky, a já vám na ně budu pravdivě odpovídat.‘ Najednou jsem dostal zezadu ránu přes hlavu, přes ucho, až jsem spadl ze židle. Pan Krhut prohlásil, že se mnou už bude jednat jako s třídním nepřítelem. Tak jsem se dozvěděl, jak rychle se z normálního člověka stane nepřítel. Tak mě tam bombardovali do večera. Pak mě ještě vyfotili a vzali mně otisky. Měl jsem prsty jednou tak velké, jak mě mlátili bejčákem. Jak mě řezali, tak ty konečky prstů mně rozšlehali a tekla mně z toho krev. Závodně jsem boxoval, a tak jsem byl zvyklý na rány. Jenom mi lítala hlava, ale nemělo to efekt. Vylámali mi zuby, plomby mi vypadaly. A když viděli, že to nezabírá, tak začali s tím bejčákem. Pak mě odvezli,“ vypráví Zdeněk Růžička, který potom ještě prošel několika výslechy s těmito zvrhlými vyšetřovateli.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Zdeněk Růžička

Zdeněk Růžička

Zdeněk Růžička se narodil v roce 1925 v Moravské Ostravě. V tomto městě prožil také válku a osvobození. Nejvíce v paměti mu ale zůstal způsob poválečného vypořádání s Němci, kdy byl svědkem davových psychóz a lynčování. V roce 1949 byl nedlouho po svém bratrovi, bývalém vězni v koncentračním táboře Buchenwald, za napojení na protikomunistickou odbojovou skupinu Jana Buchala zatčen. Prošel sérií brutálních výslechů na StB v Ostravě. Ačkoli jen věděl o existenci odbojové skupiny, byl v největším veřejném politickém procesu na Ostravsku odsouzen ke 14 letům těžkého žaláře. Jeho bratra Miroslava soud poslal do vězení na šestnáct let. Čtyři roky po propuštění bratr zemřel a zanechal po sobě manželku a dvě děti. Zdeněk Růžička byl propuštěn na amnestii prezidenta republiky v roce 1960, až po deseti a půl letech strávených v pracovních táborech u jáchymovských uranových dolů a ve věznici Valdice. Dnes žije stále v Ostravě-Přívoze a své zkušenosti s komunistickým režimem se snaží předávat ve školách.

Ostrava, StB Regional Directorate

Available in: English | Česky

The building, which currently serves as the seat of the Ostrava Police Directorate and the Regional Police Directorate of the Moravian-Silesian region, was in the period of the Communist dictatorship the seat of the StB Regional Directorate. During the years 1948-1989, this place would often be packed with hundreds of political prisoners who were brutally interrogated by using physical and psychological violence. On August 21, 1968, a crowd consisting of hundreds of people attacked the StB Regional Directorate, enraged about the presence of the Soviet troops.

Ostrava, StB Regional Directorate

On this place

Class enemy

Class enemy

Zdeněk Růžička
The worst three months in his life

The worst three months in his life

Lubomír Gižický
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password