Svratka, the National-Uprising Square, house No. 87
the seat of the headquarters of the Vpřed ( · náměstí národní povst. 87, 592 02 Svratka, Czech Republic
  • Story
  • Place

Partyzáni ve Svratce

Available in: English | Česky

Partyzánský oddíl Vpřed měl být původně vysazen v prostoru Jihlava–Telč, pilot však při průletu nad frontou změnil kurz, a k výsadku tak v noci z 26. na 27. března 1945 došlo v oblasti Křižánky–Svratka–Herálec. Velitel oddílu Nikolaj Melničuk, zvaný Orel, se naštěstí dokázal rychle zorientovat, navázal kontakt s místními lidmi a s jejich pomocí shromáždil členy výsadku rozptýlené po kraji. Partyzáni našli ubytování u odvážných lidí ze Svratky a okolních vesnic. Radistka Tamara Rybakovová se například skrývala v domě Jaroslava Preislera, pouhých 50 metrů od staré školy, v níž sídlila německá posádka. Přes intenzivní pátrání gestapa, které o vysazených parašutistech vědělo, nebyl nikdo dopaden. Až do květnového povstání oddíl Vpřed vyvíjel čilou sabotážní činnost a s pomocí místních obyvatel i dalších partyzánských skupin zejména ničil železniční tratě. (Zdroj: Lukáš Mašek, Druhý odboj na Svratecku)

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Zvuková ukázka je z vyprávění Jaroslava Prose o jeho činnosti v partyzánské skupině Jan Kozina, která působila na Chrudimsku a se skupinou Vpřed byla také ve spojení.

Svratka, the National-Uprising Square, house No. 87

Available in: English | Česky

On the night of March 26, 1945, the Soviet guerilla troop Vpřed was landed nearby Svratka. It was under the command of Major Nikolai J. Melnytchuk. The guerrillas made contact with the local population and together they carried out a number of sabotage operations. The Soviet guerrillas also took charge of the armed uprising which broke out in Svratka on May 5, 1945, as a reaction to the call for help from Prague.

Svratka, the National-Uprising Square, house No. 87

On this place

Partisans in Svratka

Partisans in Svratka

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password