Liberec, Soukenné Square
náměstí Soukenné 866, 460 07 Liberec, Czech Republic
  • Story
  • Place

Žádostivý duch

Available in: English | Česky | Deutsch | Polski

Autor velké Knihy o Liberci ve svém vyprávění promluvil hodně jasně – Liberec nikdy nebude hezký. Jako by měl ve svých genech zapsánu neúctu k památkám a k tomu, co už tu je. Nové stavby obvykle nepřinášejí dotváření celku, ale naopak často bourání starého. V Liberci to nové nenavazuje na staré, čest těm několika výjimkám. Město působí nedokončeně a neharmonicky. Jestliže dnes mnoho lidí trápí například stavby obchodních domů a ostudná zanedbanost historických částí města, Roman Karpaš upozorňuje na to, že němečtí obyvatelé se v meziválečné době k Liberci chovali hodně podobně. Existuje snad něco jako duch města? A pokud ano, je zaměřen opravdu jen na bezohledné vydělávání peněz? Příběh je součástí projektu Živá paměť Liberec Reichenberg, www.zivapamet-liberec.cz

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Comments

No comments yet.

Roman Karpaš

Roman Karpaš

Roman Karpaš se narodil 30. 10. 1951 v Liberci, kde dodnes žije. Vystudoval Střední všeobecně vzdělávací školu (1970) a po ní Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor matematika a výtvarná výchova (1974). V oboru ale působil jen dva roky. V letech 1978–1983 byl zaměstnán jako kurátor Malé výstavní síně Okresního kulturního střediska v Liberci (dnes Galerie U Rytíře). Pět let pracoval jako vychovatel v internátu Montážních závodů, což mu umožnilo naplno se věnovat výtvarné tvorbě. V letech 1988–1990 působil jako výtvarný a technický redaktor Severočeského nakladatelství. Po jeho likvidaci je od roku 1990 až dodnes na volné noze jako výtvarník, redaktor, nakladatel a autor odborných publikací. Dosud graficky upravil téměř tři stovky knih a na tisíc dalších tiskovin. Kniha Skleněné vánoční ozdoby (2010) byla oceněna v soutěži Muzejní publikace roku. Sestavil a částečně i napsal doposud nejrozsáhlejší (664 str.) publikaci o historii i současnosti města Liberce s názvem Kniha o Liberci, která vyšla v roce 1996 (2. vyd. 2004). Od té doby se už vlastivědné a populárně-naučné literatuře věnuje stále. Je spoluzakladatelem Nakladatelství 555, od roku 2001 má vlastní nakladatelství RK, ale pracuje i pro jiná nakladatelství, organizace a obce (připravoval např. knihy o Smržovce, Českém Dubu, Lučanech nad Nisou). Ve výtvarné činnosti se specializuje na grafiku. Doposud měl 24 samostatných výstav, účastnil se desítek kolektivních přehlídek a reprezentoval Českou republiku na prestižních celosvětových přehlídkách (Krakov 1994, 1997, Ljubljana 1995 ad.). Je ženatý a má jednoho syna.

Liberec, Soukenné Square

Available in: English | Česky | Deutsch | Polski

Every major new building substantially alters the atmosphere of Liberec. The instable genius loci of Liberec is changing his face very often. It has become a tradition of Liberec to stay forever incomplete, incoherent and emerging city.

Liberec, Soukenné Square

On this place

Desirious spirit

Desirious spirit

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password