Priechod
Low Tatras National Park, Priechod 109, 976 11 Priechod, Slovakia
  • Story
  • Place

Unikli masakru díky kolaborantovi

Available in: English | Česky | Slovensky

Alexander Gajdoš se zúčastnil bojů Slovenského národního povstání. Po jeho potlačení přežíval v horách, opakovaně ho zadrželi Němci, ale ze zajetí se dostal. Jednou, když ho slovenský správce věznice propustil, došel se svým přítelem k partyzánům do vesnice Priechod: „V ležení se nás ujal jakýsi muž v civilu. Ukazoval nám, kde co je. V táboře se něco slavilo nebo co. Partyzáni měli dosti upito. Byli jsme hrozně unavení, chtěli jsme se někde natáhnout. Ale najednou nás ten chlapík začal vyhazovat. Zničehonic. Že tu v žádném případě nesmíme přespat a že kousek výš v horách je jiné ležení, tam mají pro nás místo. Přitom v Priechodu bylo místa dost. Nedal se uprosit, tak jsme šli. Ráno jsme se vrátili, a koukáme! Všichni tam leží mrtví, podřezaní ve spánku. Jediný, kdo mezi nimi chyběl, byl ten chlapík v civilu. Musel to být německý kolaborant, který partyzány opil a v noci tam pustil Němce. Aby neupozornili ostatní partyzány v horách, použili dýky. Nás si ten chlapík musel asi nějak oblíbit nebo co, prostě nás nechal žít,“ vyprávěl Alexander Gajdoš.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Comments

No comments yet.

Alexander Gajdoš

Alexander Gajdoš

Narodil se v roce 1924 v Žilině. Počátek období válečného slovenského státu prožil jako neevidovaný instalatérský učeň (učil se tedy načerno), poté byl s celou rodinou více než dva roky internován v táboře pro Židy v Žilině. Po vypuknutí Slovenského národního povstání využil možnosti utéct a nakrátko se připojil k povstalecké armádě, při bojích v okolí Martina a Vrútek byl zraněn. Pobýval v horském úkrytu v Nízkých Tatrách. Opět byl zatčen a vězněn v Banské Bystrici, šťastnou shodou okolností unikl drastičtější perzekuci a po propuštění vstoupil do československé armády. Z rodiny se z koncentračního tábora vrátil pouze otec, ostatní zmizeli v soukolí holocaustu. Po válce žil Alexander Gajdoš v Karlových Varech, zemřel v roce 2008.

Priechod

Available in: English | Česky | Slovensky

The village, lying 10 kilometres north-east of Banská Bystrica, was burned down by the Nazis on 16 February 1945 for aiding partisans.

Priechod

On this place

We escaped a massacre

We escaped a massacre

Alexander Gajdoš
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password