Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral
Hiding place of parachutes during the WW2 · Resslova 1780/8, 120 00 Prague-Prague 2, Czech Republic
  • Story
  • Place

Bratr schovával parašutisty

Available in: English | Česky

Bratr Jiřiny Petřkové Vladimír byl pravoslavný kněz, který v kostele sv. Cyrila a Metoděje schovával parašutisty. Byli mezi nimi i Josef Gabčík s Janem Kubišem, kteří v květnu 1942 zabili obávaného zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Po zradě výsadkáře Karla Čurdy bylo místo jejich úkrytu prozrazeno a Vladimíra Petřka zatklo gestapo. Na průběh jeho výslechu a mučení pak chodil dohlížet i státní tajemník Úřadu říšského protektora K. H. Frank. Rodina Vladimíra Petřka o jeho činnosti v odboji nic nevěděla. „On v těch věcech nebyl vůbec sdílný,“ vysvětluje pamětnice. „Jen občas něco utrousil. Někdy na jaře dvaačtyřicátého roku sestra Zdena poznamenala, že ten K. H. Frank by měl zmizet, že by ho měl někdo oddělat. A Vladimír řekl: ,Myslíš? Já vím o někom lepším!‘ To bylo jedinkrát, co tu věc naťukl.“ Při následných represáliích prošla Jiřina Petřková třemi koncentračními tábory včetně Osvětimi.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Jiřina Petřková

Jiřina Petřková

Narodila se 2. dubna 1914 v pravoslavné rodině, dětství prožila v Pavlovičkách u Olomouce. Vystudovala reálné gymnázium a učitelský ústav, poté pracovala v menšinových školách v Moravské Chrástové a v Hrušovanech nad Jevišovkou. Po obsazení Sudet v roce 1938 se vrátila do Olomouce a vyučovala v okolních vesnicích. Její bratr Vladimír Petřek byl pravoslavný duchovní, teologii studoval v Jugoslávii. Za války spolupracoval s odbojem a pomáhal ukrývat parašutisty, kteří spáchali atentát na Reinharda Heydricha. Za to byl v září 1942 popraven. Dva měsíce předtím gestapo zatklo i jeho příbuzné. Jiřinu Petřkovou a další členy rodiny věznili nejprve v Olomouci a poté v Brně. V březnu 1943 je odvezli do Osvětimi, kde zemřela matka pamětnice a její sestra Milada. V srpnu téhož roku Jiřinu Petřkovou se sestrami poslali do koncentračního tábora v Ravensbrücku a krátce poté do Neubrandenburgu, kde pracovala v letecké továrně. Na jaře 1945 měla být s dalšími vězeňkyněmi z Neubrandenburgu odeslána jinam. Ve všeobecném zmatku na konci války se však dozorci z transportu vytratili a vězněné ženy byly volné. Jiřina Petřková se vrátila do Československa, usadila se v Praze a nadále se věnovala pedagogické činnosti. Zemřela 1. dubna 2012.

Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral

Available in: English | Česky

The orthodox cathedral of Ss. Cyril and Methodius was a hiding place and after that a scene of the last resistance of five Czechoslovak parachutes from England during the Second World War. Between these five there were also the soldiers who organised and assassinated the Reich protector Reinhard Heydrich. The parachutes fought almost 800 members of the security forces of the Protectorate. The fight lasted incredible six hours.

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password