Bohosudov, monastery and Jesuit College
In the fifties the internment camp for monks · Mariánské náměstí 116/31, 417 42 Krupka, Czech Republic
  • Story
  • Place

Vždyť to přece není dobytek

Available in: English | Česky

V září 1950 přivezli Anežku Křivánková společně s ostatními řádovými sestrami z Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže v Kroměříži do internačního kláštera v Bohosudově. Komunisté zahájili Akci K, chtěli potlačit vliv církve a zlikvidovat kláštery. Jen z Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže jelo do Bohosudova celkem 266 sester. Anežka Křivánková žila v té době ještě v noviciátu a chystala se na slib řádové sestry, který složila 11. března 1951, prý mnohem dříve, než čekala. Řeholnice podle komunistického nařízení nastupovaly otrocké práce v továrnách a nemocnicích: „Doslechly se, že nás Státní úřad pro věci církevní chce rozhodit, odstranit z toho velkého společenstva.“ Žádná ze sester z řádu nevystoupila, přestože na ně komunističtí správci vyvíjeli nátlak. Měli totiž slíbenou za každou řeholnici, která se vzdá slibů, vysokou finanční odměnu. Další den mladé sestry rozdělili a poslali do zaměstnání. „Dali nás jako sanitářky do nemocnic, aby nás získali pro civilní život. Té noci jsme se balily a ráno jsme byly připravené k odjezdu. Stály jsme před klášterem a bylo tam několik mužů. Jeden z nich, byl to, myslím, krajský civilní tajemník, vyvolával: ,Liberec – deset kusů, Rakovník – pět kusů, Kladno – pět kusů, Ústí nad Labem – čtyři kusy.‘ Sestra představená mu říká: ,Vždyť to přece není dobytek.‘“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Anežka Křivánková

Anežka Křivánková

Anežka Křivánková, řeholním jménem sestra Pavla, se narodila v roce 1929 v Modré u Velehradu. Už po obecné škole nastoupila na klášterní školu v Napajedlech a po jejím ukončení zůstala v řádu Milosrdných sester sv. Kříže. Po nástupu komunismu byly v září roku 1950 všechny sestry deportovány do centralizačního kláštera v Bohosudově. Tam pamětnice těsně před další deportací složila řádový slib. Jako dělnice potom prošla továrnami ve Varnsdorfu a v Trutnově. Na všechny sestry byl vyvíjen nátlak, aby odešly z řádu, a byl kontrolován každý jejich krok. Od poloviny padesátých let pracovala sestra Pavla jako ošetřovatelka v Lukově u Zlína. Od roku 1964 byla asistentkou nové provinční sestry představené a u této činnosti zůstala dvacet let. Roku 1984 byla zvolena do generální kapituly ve Švýcarsku a tuto službu vykonávala až do roku 1997. V současnosti žije v klášteře sv. Kříže v Kroměříži.

Bohosudov, monastery and Jesuit College

Available in: English | Česky

In pursuance of the attack against the monasteries (Action K) in April 1950 the monastery became a centralisation camp. There were over 200 Jesuits and several tens of Franciscans placed there. In September 1950 two monks managed to escape and the others were transferred to monastery in Osek. Only a couple of days later, over four hundred female monks were taken here – the Dominicans and Sisters of Mercy of the Holy Cross. Since 1952 the monastery was used for purposes of the Czechoslovak army and after 1968 the Red Army.

Bohosudov, monastery and Jesuit College

On this place

They Are No Cattle, Are They?

They Are No Cattle, Are They?

Anežka Křivánková
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password