Horní Bečva, Lhotská louka settlement
vanished settlement · Horní Bečva 319, 756 57 Horní Bečva, Czech Republic
  • Story
  • Place

Hrůzná scéna za oknem

Available in: English | Česky

Dne 16. listopadu 1944 byla na rozkaz státního tajemníka Úřadu říšského protektora K. H. Franka spuštěna rozsáhlá protipartyzánská akce s krycím názvem Tetřev. V okolí samoty Lhotská Louka, kde tehdy bydlela Štěpánka Chalupová, později Kaliková, vyhlásila nacistická správa stanné právo a nasadila třináct tisíc německých vojáků, kteří oblast neprodyšně uzavřeli. Když se Štěpánka následujícího dne vracela domů z Horní Bečvy, němečtí vojáci právě přišli na kontrolu k jejich nejbližším sousedům Tkáčovým. „Němci to vzali lesem, aby nebyli vidět,“ vybavuje si úvod hrůzné scény, kterou pak sledovala z okna. U sousedů bylo totiž zrovna ukryto asi osmnáct partyzánů a došlo k přestřelce. „Partyzáni sušili boty dole na peci. Posbírali je a utíkali do lesa. Byla už dost zima a hodně sněhu. Všichni se ale ven nedostali. Němci tři partyzány zastřelili a jednoho postřelili. Zraněného přivázali za vůz a na provaze ho táhli za sebou. Musel být za chvíli mrtvý. Ostatní utekli.“ Na místě nakonec padlo pět partyzánů a šest německých vojáků. Němci dům vypálili a majitelku se dvěma syny zatkli. Kamila Tkáčová nevydržela kruté výslechy a ve vězení ve Frenštátu pod Radhoštěm spáchala sebevraždu.

Hodnocení


Hodnotilo 1 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Comments

No comments yet.

Štěpánka Kaliková, rozená Chalupová

Štěpánka Kaliková, rozená Chalupová

Narodila se roku 1921 v obci Milostovice, která je dnes místní částí Opavy. Válečné období prožila uprostřed beskydských hor na samotě Lhotská nad Horní Bečvou. Od roku 1944 se v okolí ukrývali partyzáni z brigády Jana Žižky, kteří samotu často navštěvovali. Tehdejší druh pamětnice František Chovančik byl kvůli pomoci partyzánům zatčen a později popraven. Štěpánka Chalupová s ním měla dvouletou dceru a poslední měsíce války prožila v obrovském stresu. Po válce ze Lhotské odešla a již se sem nevrátila. Žila v Opavě, kde se v roce 1953 vdala a měla pak další dceru. Později se vrátila do rodného domu v Milostovicích.

Horní Bečva, Lhotská louka settlement

Available in: English | Česky

As late as in the 1950s, the today non-existent village stretched around the Lhotská crossroads in Horní Bečva cadaster. At the end of the war, members of the 1st Czechoslovak partisan brigade Jan Žižka went into hiding in this area. On 17 November, 1944, in the course of a counter-guerilla operation code-named "Grouse" (Tetřev), a gunfight between the guerrillas and German soldiers took place in the settlement nearby the house of František Tkáč. Five guerrillas and six German soldiers were killed in the fight. Today, a monument reminds us of the incident. The inscription on the monument reads: "Soviet partisans Ing. Captain RA Syrotin Artějenovič Zachar, Pavel Kudelja, Griška and others fell in battle with the fascists on this place on November 17, 1944".

Horní Bečva, Lhotská louka settlement

On this place

Out of the Window

Out of the Window

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password