Bystřice nad Pernštejnem, T. G. Masaryk Elementary School
German military hospital · Tyršova 409, 593 01 Bystřice nad Pernštejnem, Czech Republic
  • Story
  • Place

Smrt nejlepšího přítele

Available in: English | Česky

V pondělí 7. května 1945 se Ladislav Švec jako člen partyzánského oddílu Dr. Miroslav Tyrš účastnil odzbrojování posádky německého lazaretu sídlícího v měšťanské škole v Bystřici nad Pernštejnem. „Během pár minut se nám podařilo odzbrojit takových pětadvacet německých vojáků,“ vzpomíná na hladký začátek akce. Posádka lazaretu ale ještě předtím vyrozuměla německé vojáky z pancéřového vlaku na nádraží a ti jí přišli na pomoc. Došlo k přestřelce, při které zahynuli dva partyzáni stojící na stráži – František Kupsa a Švecův nejlepší přítel Janko Silný. „Janko tam zastřelil dva Němce, ale i on a Kupsa dostali zásah a byli na místě mrtví,“ dodává Ladislav Švec, který se štěstím vyvázl a o čtyři dny později, už v době míru, šel v Bystřici nad Pernštejnem na pohřeb dvou bojových druhů padlých v posledních hodinách války.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Ladislav Švec

Ladislav Švec

Narodil se 26. listopadu 1920 v Daňkovicích na Českomoravské vrchovině. V roce 1942 byl nuceně nasazen na práci v Mostě. Když viděl, jak se tam Němci chovají k ruským, polským a srbským zajatcům, rozhodl se pro útěk. V okolí Daňkovic se s dalšími utečenci schovával v lesích a potom se přidal k partyzánskému oddílu Čapajev, kde fungoval většinou jako rozvědčík. V říjnu 1944 byl u Pelhřimova vysazen sovětský partyzánský oddíl s názvem Dr. Miroslav Tyrš. S tímto oddílem se Ladislav Švec od prosince zúčastnil několika přepadů a přestřelek s Němci. Při jedné z nich 7. května 1945 v Bystřici nad Pernštejnem padl jeho nejlepší přítel Janko Silný. Po válce se Ladislav Švec oženil a s manželkou se přestěhoval do Mostkova v okrese Šumperk. Od roku 1948 až do důchodu pracoval ve Sboru národní bezpečnosti (SNB).

Bystřice nad Pernštejnem, T. G. Masaryk Elementary School

Available in: English | Česky

The T. G. Masaryk elementary school was built in 1936. During the war it served as a German military hospital. On May 7, 1945, a gunfight between the German garrison and members of a partisan unit and the Revolutionary People’s Committee took place there. Partisans František Kupsa and Janko Silný were killed; a memorial plaque has been placed on the school.

Bystřice nad Pernštejnem, T. G. Masaryk Elementary School

On this place

My Best Friend’s Death

My Best Friend’s Death

Ladislav Švec
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password