Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral
Hiding place of parachutes during the WW2 · Resslova 1780/8, 120 00 Prague-Prague 2, Czech Republic
  • Story
  • Place

Zabil se střelou do pravého spánku

Available in: English | Česky

Josef Gabčík zahynul 18. června v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde předtím společně s ostatními parašutisty bojoval čtyři hodiny proti mnohonásobné německé přesile. Svůj život ukončil ranou do pravého spánku. V následujících dnech se Němci zabývali identifikací a pitvou jeho ostatků. Hlava byla oddělena od těla a po celou dobu války uschovávána ve skříni německého ústavu soudního lékařství v Praze. Údajně se měla stát exponátem v připravovaném německém muzeu. V dubnu 1945 hlavy Gabčíka a Kubiše odvezli na neznámé místo, jejich těla byla pohřbena v hromadném hrobu. Veterán ze západní fronty Ján Bačík, který se s Josefem Gabčíkem dobře znal z Anglie, o něm řekl: „Jožko byl výborný kluk, takový tvrdý slovenský sekáč.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Josef Gabčík

Josef Gabčík

Josef Gabčík se narodil 8. dubna 1912 ve slovenské obci Poluvsie u Rájeckých Teplic. (Jeho křestní jméno je uváděno se "s", neboť se tak podepisoval a objevuje se na jeho školních vysvědčeních.) Otec František jako dělník odjížděl za prací do uhelných dolů v USA a Argentině. Matka Mária, rozená Baránková se starala domácnost a vypomáhala u sedláka. Měl tři sourozence. Vyučil se kovářem a zámečníkem.V říjnu 1932 nastoupil prezenční vojenskou službu u pěšího 14 pluku v Košicích a následně byl odeslán do poddůstojnické školy v Prešově. V září 1934 bylo vyhověno jeho žádosti o další službu, délesloužícího poddůstojníka a zároveň byl povýšen do hodnosti četaře. V červnu 1939 utekl do Polska, podepsal závazek ke službě ve fr. cizinecké legiii a na palubě lodi „Chrobry“ odplul do Francie a poté do Alžíru. Sloužil u 1. pluku cizinecké legie v posádce Sidi bel Abbes v Alžíru. Po vypuknutí války se vrátil do Francie a u vznikajícího čs. vojska byl přidělen k 12. rotě, kulometné rotě, pěšího pluku 1. Jako zástupce velitele čety se zúčastnil bojů ve Francii, odkud byl evakuován do Anglie. Tady prošel speciálními kurzy a byl zařazen do paraskupiny ANTROIPOID. Úkolem výsadkářů bylo provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Hendricha na území protektorátu. Což se mu s přítelem Kubišem podařilo 27. května 1942.

Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral

Available in: English | Česky

The orthodox cathedral of Ss. Cyril and Methodius was a hiding place and after that a scene of the last resistance of five Czechoslovak parachutes from England during the Second World War. Between these five there were also the soldiers who organised and assassinated the Reich protector Reinhard Heydrich. The parachutes fought almost 800 members of the security forces of the Protectorate. The fight lasted incredible six hours.

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password