Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral
Hiding place of parachutes during the WW2 · Resslova 1780/8, 120 00 Prague-Prague 2, Czech Republic
  • Story
  • Place

Sedm statečných, kteří se nevzdali

Available in: English | Česky

Čtvrtek 18. června 1942: od čtvrté hodiny ranní najíždějí k pravoslavnému kostelu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici vojenská a policejní auta. Sedmnáct důstojníků a sedm set čtyřicet poddůstojníků a příslušníků Waffen SS ve spolupráci se čtyřiceti příslušníky pražského gestapa uzavírá ulici a obkličuje kostel, kde se podle výpovědí mučených odbojářů skrývají atentátníci. Velitel Karl von Treuenfeld vysílá první, asi dvacetičlenné úderné komando do kostela. Z ochozu kostela na ně zaútočí střelbou z pistolí parašutisté Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Němci spouštějí prudkou kulometnou palbu z protějších oken. Bitva trvá už přes dvě hodiny. Parašutistům dochází munice, Opálka si prostřelí spánek, Bublík a Kubiš jsou těžce raněni a umírají při převozu do nemocnice. Němci považují akci za neúspěšnou, chtěli je dostat živé. Pak v kostele objeví čtvrtý kabát. Dochází jim, že se tu může skrývat ještě jeden parašutista. Blízko západního vchodu do kostela objevují kamennou desku. Zdvihají ji. Dolů do temného sklepení vede dřevěný žebřík. Následuje divoká přestřelka se čtveřicí parašutistů. Jozef Gabčík, Josef Valčík, Jaroslav Švarc a Jan Hrubý na výzvy, aby se vzdali, odpovídají: „Nikdy!“ Okénkem z ulice házejí Němci do krypty dýmovnice se slzným plynem a granáty, které parašutisté vyhazují zpátky na ulici. Zrádce Karel Čurda volá okénkem do krypty, aby se vzdali, že nemají šanci na útěk a že se jim nic nestane. Vojáci ve sklepení na jeho přemlouvání odpovídají střelbou. Čeští hasiči, kteří se pokoušejí vsunout do krypty hadice, jsou zahnáni střelbou. Parašutisté žebříkem vyrážejí hadice z okénka ven. Četníci ho za druhý konec vytáhnou a hadice zasunují dovnitř. Voda zaplňuje kryptu velmi pomalu. Zatím parašutisté uvnitř krypty kutají železnou tyčí do zdi tunel. Věří, že se prokopou do kanalizace. Němci odpalují výbušninou kamennou desku u oltáře a objevují starý vchod do krypty. Parašutisté už nemají munici. Po více než čtyřech hodinách boje si poslední kulkou prostřelí hlavy. Podle zprávy ČTK z 26. června 1942 byla vypsaná odměna dvacet milionů korun rozdělena mezi šedesát dvě osoby, které pomohly k dopadení atentátníků. Po pěti milionech dostali parašutisté Čurda a Gerik, zbytek připadl sedmi Němcům a třiapadesáti občanům protektorátu. Jsou mezi nimi náhodní svědci, například řidiči tramvají.

Hodnocení


Hodnotilo 1 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Comments

No comments yet.

heydrichiáda

heydrichiáda

Dne 27. května 1942 v 10.35 hodin provedli parašutisté Josef Gabčík a Jan Kubiš v libeňské zatáčce v Praze 8 atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Vojákům se podaří z místa utéci. Šéfem vyšetřovací komise je jmenován kriminální komisař Heinz Pannwitz. K dispozici má sto dvacet specialistů z celého Protektorátu i z Říše. Asi dvě stě příslušníků gestapa a zpravodajské služby SD, tisíce vojáků Waffen-SS, wehrmachtu a německých i českých policejních složek v rojnicích pročesávají lesy i chatové kolonie. V pěti tisících měst a obcí prohledávají byt po bytu, od sklepa až na půdu. Marně. Protektorátní rozhlas mezitím vysílá výhrůžky: Kdo pomáhá atentátníkům nebo něco ví a neoznámí to, bude zastřelen s celou svou rodinou. Přichází jen 309 udání. Žádné nikam nevede. Nezabírá ani nabídka vysoké finanční odměny. Němci vypalují obec Lidice. Pak volí ještě jinou metodu. Pověřují ministra propagandy Emanuela Moravce, aby vyhlásil amnestii pro všechny, kdo se na atentátu podíleli nebo o něm něco ví, když se přihlásí ve lhůtě od 12. do 18. června. Na policii přichází dva tisíce udání. Dne 16. června vstupuje do sídla gestapa v Petschkově paláci výsadkář Karel Čurda. Teprve ten dovede gestapo na stopu atentátníků, prozradí jména a adresy jejich přechovávatelů a spolupracovníků. Někteří z nich nevydrží mučení a prozradí, že parašutisté se ukrývají v pražském kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Tady se 18. června 1942 odehraje rozsáhlá policejní akce. Na sedm ukrytých vojáků zaútočí zhruba 750 mužů. Po šesti hodnách jsou oba atentátníci a pět dalších výsadkářů mrtvi. Hitler po atentátu na Heydricha běsní, nic podobného se ještě nestalo. Touží po pomstě. Nejdřív chce každého desátého Čecha pro výstrahu popravit. Tento slovanský národ má být definitivně vyhuben, poněmčen a vystěhován. Po atentátu nacisté mučí stovky odbojářů v Petschkově paláci, kromě Lidic vyhlazují i Ležáky, provádějí nekonečné popravy v Kobyliské střelnici. V říjnu 1942 pak umírá 264 odbojářů a jejich příbuzných v koncentračním táboře Mauthausen. Uvězněno, popraveno nebo deportováno do koncentračních táborů je skoro 15 tisíc lidí.

Prague, Ss. Cyril and Methodius Cathedral

Available in: English | Česky

The orthodox cathedral of Ss. Cyril and Methodius was a hiding place and after that a scene of the last resistance of five Czechoslovak parachutes from England during the Second World War. Between these five there were also the soldiers who organised and assassinated the Reich protector Reinhard Heydrich. The parachutes fought almost 800 members of the security forces of the Protectorate. The fight lasted incredible six hours.

Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password