Zlín, the villa of Jan Antonín Baťa
Osvoboditelů 187, Tomas Bata University in Zlín, 760 01 Zlin, Czech Republic
  • Story
  • Place

Rozcvička s Baťou

Available in: English | Česky

Jaroslav Kozlík, pedagog tělem i duší, byl v letech 1933–1945 učitelem tělocviku v Masarykové pokusné diferencované školy ve Zlíně. Diferencovaná škola byla pokrokovou školou s moderními metodami výuky. Jaroslav Kozlík propagoval pobyty v přírodě, které byly inspirovány jeho setkáním s českým skautingem. Dále inicioval soutěž o odznak zdatnosti, jazykové kurzy v přírodě, lyžařské kurzy a pobyty učitelů s rodiči a dětmi. K tomu stihl ještě každé ráno vést ranní rozcvičky Jana Antonína Bati a synů generálního ředitele firmy Baťa Dominika Čipery. „Nejdříve jsem měl z Bati strach, bál jsem se, jak spolu vyjdeme. Ale jakmile jsme si nasadili rukavice – boxovali jsme, zápasili, skákali přes švihadlo, nervozita ze mě spadla. Baťa rád zpíval a pamatuji se, jak jsme doběhli a na zahradě jsme pak zpívali k úžasu dělníků, kteří chodili do práce a divili se, cože s Baťou tak blbneme.“ Rozcvičky u Bati probíhaly každé ráno od 6 do 6:20, potom pan Kozlík pokračoval na rozcvičku k synům Dominika Čipery, generálního ředitele firmy Baťa. Éra progresivního vzdělávání v diferencované škole skončila s odchodem jejího podporovatele Jana Bati do emigrace.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Routes

Not a part of any route.

Comments

No comments yet.

Paedr. Jaroslav Kozlík

Paedr. Jaroslav Kozlík

PaeDr. Jaroslav Kozlík se narodil 24. května 1907 v Bystřici pod Hostýnem v rodině obchodníka. Jeho otec brzy narukoval na bojiště první světové války, syn převzal část starostí o rodinu. Jaroslav Kozlík v roce 1920 vstoupil do místní sokolské organizace a začal pravidelně cvičit. Svým dlouhým životem byl žijící legendou českého volejbalu - zúčastnil se 1. mistrovství republiky v roce 1924, třikrát je se svým mužstvem vyhrál. Stal se neúnavným propagátorem tohoto sportu. Vystudoval Učitelský ústav v Kroměříži a začal učit. V roce 1930 nastoupil na místo učitele v Baťově škole ve Zlíně, kde se aktivně podílel na koncepci rozvoje Baťových škol a jejich sportovního zázemí. Do školní výuky zavedl nové pojetí tělesné výchovy a také sportovní a jazykové pobyty v přírodě. Stal se osobním trenérem Jana Antonína Bati, který mu svěřil vybudování školy nového typu. Od roku 1945 až do roku 1972 pracoval ve Výzkumném ústavu pedagogickém v Praze, který musel opustit pro nesouhlas s pobytem sovětských vojsk na našem území. Zapojil se do tvorby školních reforem v devadesátých letech, a to i přes své zrakové postižení. Pan Jaroslav Kozlík zemřel 21. října 2012.

Zlín, the villa of Jan Antonín Baťa

Available in: English | Česky

The villa of J. A. Baťa, (1898 - 1965), the stepbrother of T. Baťa, was built by the local construction company Zlámal & Plaček around the year 1927. The author of the original design is most likely F. L. Gahur. The villa was confiscated after WWII and was overshadowed by the construction of the collective house in the 1950s.

Zlín, the villa of Jan Antonín Baťa

On this place

Warm-up exercises with Baťa

Warm-up exercises with Baťa

Jaroslav Kozlík
Please enter your e-mail and password
Forgotten password
Change Password