Prague, Letenská Plain
Letenské sady, Nábřeží Edvarda Beneše, 170 00 Praha, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Neprojdou, to je heslo hraničářů

Dostupné v: English | Česky

Oldřich Kalousek strávil víc než dva roky u jednotky Pohraniční stráže na Šumavě. Sloužil zde v letech 1953–1956 a byl svědkem vzniku tzv. železné opony, vymezení pohraničního prostoru, uzávěry hranic a jejich přísného střežení jednotkami prvního sledu Pohraniční stráže. Ta byla ve své době jakousi výkladní skříní Československé lidově armády. Samozřejmostí byla účast pohraničníků v prvomájovém průvodu a na vojenské přehlídce při příležitosti osvobození v Praze na Letné. Podle pamětníka byli pohraničníci vždy vyhodnoceni jako nejlepší armádní útvar. Mladí strážci hranic se zbraněmi a psy za zpěvu písní pochodovali z Dejvic přes Špejchar na Letnou, kde stála tribuna s nejvyššími představiteli státu. V pamětníkově mysli je zážitek z přehlídky zapsán na celý život: „Pochodovali jsme a zpívali jsme hraničářské písničky: ,Neprojdou, hej hola hola, to je heslo hraničářů.‘ Když major zavelel: ,Na ruku zbraň!‘, zdvíhali jsme zbraň tak, aby se bodáky leskly.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Oldřich Kalousek

Oldřich Kalousek

Narodil se 10. 8. 1933 v Rosnici (dnes část obce Všestary) u Hradce Králové. Jeho otec zemřel v roce 1940, rodinu, v níž vyrůstal ještě další syn, živila matka službou v rodinách sedláků. Oldřich Kalousek se od roku 1948 učil ve Škodových závodech v Hradci Králové v oboru zámečník, později se specializoval na kotláře a doplnil si vzdělání večerním studiem průmyslové školy. V letech 1951–1952 byl vyslán podnikem na zahraniční montáž do Polské lidové republiky. V říjnu 1953 nastoupil základní vojenskou službu u Pohraniční stráže. Absolvoval poddůstojnickou školu ve Volarech, poté sloužil u roty prvního sledu v Českých Žlebech, Kašperských Horách, na Plešném jezeře a Třístoličníku. Vykonával funkci zástupce velitele roty pro věci politické. Povinnou vojenskou službu v délce celkem 27 měsíců ukončil v lednu 1956 v hodnosti četaře, nabídku zůstat u pohraničníků nepřijal. Vrátil se ke svému zaměstnání v podniku Škoda v Hradci Králové, kde pracoval do roku 1989 ve funkci vedoucího provozu. Oldřich Kalousek žije v obci Neděliště u Hradce Králové.

Prague, Letenská Plain

Dostupné v: English | Česky

The undeveloped part of the Letná Hill in Prague 7 is an important place for leisurely enjoyment, having fun and relaxing for the residents of Prague. It was also the place for holding important rallies, military parades, the 1st May parades and many other manifestations.

Prague, Letenská Plain

Na tomto místě

Neprojdou, to je heslo hraničářů

Neprojdou, to je heslo hraničářů

Oldřich Kalousek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo