Praha 7, Letenská pláň
Letenské sady, Nábřeží Edvarda Beneše, 170 00 Praha, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Neprojdou, to je heslo hraničářů

Dostupné v: English | Česky

Oldřich Kalousek strávil víc než dva roky u jednotky Pohraniční stráže na Šumavě. Sloužil zde v letech 1953–1956 a byl svědkem vzniku tzv. železné opony, vymezení pohraničního prostoru, uzávěry hranic a jejich přísného střežení jednotkami prvního sledu Pohraniční stráže. Ta byla ve své době jakousi výkladní skříní Československé lidově armády. Samozřejmostí byla účast pohraničníků v prvomájovém průvodu a na vojenské přehlídce při příležitosti osvobození v Praze na Letné. Podle pamětníka byli pohraničníci vždy vyhodnoceni jako nejlepší armádní útvar. Mladí strážci hranic se zbraněmi a psy za zpěvu písní pochodovali z Dejvic přes Špejchar na Letnou, kde stála tribuna s nejvyššími představiteli státu. V pamětníkově mysli je zážitek z přehlídky zapsán na celý život: „Pochodovali jsme a zpívali jsme hraničářské písničky: ,Neprojdou, hej hola hola, to je heslo hraničářů.‘ Když major zavelel: ,Na ruku zbraň!‘, zdvíhali jsme zbraň tak, aby se bodáky leskly.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Oldřich Kalousek

Oldřich Kalousek

Narodil se 10. 8. 1933 v Rosnici (dnes část obce Všestary) u Hradce Králové. Jeho otec zemřel v roce 1940, rodinu, v níž vyrůstal ještě další syn, živila matka službou v rodinách sedláků. Oldřich Kalousek se od roku 1948 učil ve Škodových závodech v Hradci Králové v oboru zámečník, později se specializoval na kotláře a doplnil si vzdělání večerním studiem průmyslové školy. V letech 1951–1952 byl vyslán podnikem na zahraniční montáž do Polské lidové republiky. V říjnu 1953 nastoupil základní vojenskou službu u Pohraniční stráže. Absolvoval poddůstojnickou školu ve Volarech, poté sloužil u roty prvního sledu v Českých Žlebech, Kašperských Horách, na Plešném jezeře a Třístoličníku. Vykonával funkci zástupce velitele roty pro věci politické. Povinnou vojenskou službu v délce celkem 27 měsíců ukončil v lednu 1956 v hodnosti četaře, nabídku zůstat u pohraničníků nepřijal. Vrátil se ke svému zaměstnání v podniku Škoda v Hradci Králové, kde pracoval do roku 1989 ve funkci vedoucího provozu. Oldřich Kalousek žije v obci Neděliště u Hradce Králové.

Praha 7, Letenská pláň

Dostupné v: English | Česky

Nezastavěná část kopce Letná v Praze 7, důležité shromažďovací, zábavní a rekreační místo Pražanů. Konaly se zde sokolské slety, vojenské přehlídky, prvomájové průvody i manifestace.

Praha 7, Letenská pláň

Na tomto místě

Neprojdou, to je heslo hraničářů

Neprojdou, to je heslo hraničářů

Oldřich Kalousek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo