Třístoličník
Třístoličník, 94089 Frauenberger und Duschlberger Wald, Německo
  • Příběh
  • Místo

Alpská vyhlídka

Dostupné v: English | Česky

Oldřich Kalousek si odsloužil 27 měsíců základní vojenské služby „na čáře“. Od konce roku 1953, kdy absolvoval poddůstojnickou školu ve Volarech, do ledna 1956, kdy ho propustili z armády, sloužil u roty prvního sledu Pohraniční stráže. Roty prvního sledu obývaly různé lokality v hraničním pásmu, obvykle ve větší vzdálenosti od civilního osídlení, např. Plešné jezero nebo Třístoličník. U Třístoličníku, hory ležící na hranicích tří zemí – Čech, Německa a Rakouska, ležela takzvaná Alpská vyhlídka. „Když bylo mimořádně hezky, většinou začátkem zimy nebo po Novém roce, tak jsme brali velký dalekohled a rakouské Alpy jsme měli jako na dlani. Vidět podkovu Alp, to byla fantazie.“ Pohled na krásnou krajinu pohraničníkům zpříjemňoval službu v náročném šumavském terénu s mizernou výbavou: „Naše původní výzbroj byla ještě po Němcích. Měli jsme pušky opakovačky, až později jsme dostali samopaly. I boty byly po Němcích.“ Nejspíš i dalekohledy, jimiž pohraničníci sledovali z vyhlídky u Třístoličníku masiv Alp, pocházely z vybavení německé armády.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Oldřich Kalousek

Oldřich Kalousek

Narodil se 10. 8. 1933 v Rosnici (dnes část obce Všestary) u Hradce Králové. Jeho otec zemřel v roce 1940, rodinu, v níž vyrůstal ještě další syn, živila matka službou v rodinách sedláků. Oldřich Kalousek se od roku 1948 učil ve Škodových závodech v Hradci Králové v oboru zámečník, později se specializoval na kotláře a doplnil si vzdělání večerním studiem průmyslové školy. V letech 1951–1952 byl vyslán podnikem na zahraniční montáž do Polské lidové republiky. V říjnu 1953 nastoupil základní vojenskou službu u Pohraniční stráže. Absolvoval poddůstojnickou školu ve Volarech, poté sloužil u roty prvního sledu v Českých Žlebech, Kašperských Horách, na Plešném jezeře a Třístoličníku. Vykonával funkci zástupce velitele roty pro věci politické. Povinnou vojenskou službu v délce celkem 27 měsíců ukončil v lednu 1956 v hodnosti četaře, nabídku zůstat u pohraničníků nepřijal. Vrátil se ke svému zaměstnání v podniku Škoda v Hradci Králové, kde pracoval do roku 1989 ve funkci vedoucího provozu. Oldřich Kalousek žije v obci Neděliště u Hradce Králové.

Třístoličník

Dostupné v: English | Česky

Třístoličník (německy Dreisesselberg) je hora v Národním parku Šumava, jejíž vrcholové partie leží v německém Bavorsku. Vrchol dosahuje nadmořské výšky 1333 m. Tři kilometry východně od Třístoličníku leží Trojmezí, místo, kde se stýkají hranice Čech, Bavorska a Rakouska.

Třístoličník

Na tomto místě

Alpská vyhlídka

Alpská vyhlídka

Oldřich Kalousek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo