Jan Hus seminary of the Evangelical Theological Faculty of Comenius
V Jirchářích 153/13, 110 00 Praha-Praha 1, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Svobodné diskuse v Jirchářích

Dostupné v: English | Česky

V budově Husova semináře pod záštitou profesora evangelické bohoslovecké fakulty J. L. Hromádky a z iniciativy J. Němce, L. Hejdánka a V. Freie vzniklo společenství, které bylo otevřené každému bez ohledu na konfesi a zaměření. Přednášky navštěvovali studenti, profesoři, laici i širší veřejnost. Jirchářské semináře poskytly příležitost k veřejnému vystoupení řadě osobností, jejichž publikační a pedagogická činnost byla ve své době kvůli politickým poměrům značně omezená. Aktivně se jich účastnili např. A. Molnár, J. Sokol, M. Habáň, J. M. Lochman a řada dalších. Ekumenický duch a prostředí svobodné diskuse kultivovaly nejméně jednu generaci lidí, kteří díky zkušenosti z Jirchářů vstupovali do života lépe vybaveni. „Seminář v Jirchářích se stal svobodným, filosoficko-teologickým fórem, jakýmsi semeništěm, kde vznikaly podstatné věci, iniciovaly se překlady i studie a navazovaly se kontakty,“ vzpomíná Dana Němcová, manželka Jiřího Němce, jednoho z iniciátorů setkávání v Jirchářích.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Dana Němcová

Dana Němcová

Dana Němcová, rodným příjmením Valtrová, se narodila 14. ledna 1934 v severočeském Mostě. V roce 1953 začala v Praze studovat psychologii na Univerzitě Karlově, kde poznala pozdějšího psychologa, filozofa a významného katolického intelektuála Jiřího Němce. Vzali se 2. července 1955, měli spolu sedm dětí. Po krátkém období relativní svobody v druhé půli šedesátých let okupovaly Československo armády Varšavské smlouvy. Němcovi ještě v létě 1968 naložili své potomky do kamarádčina trabantu a odjeli do Rakouska, aby počkali, jak se situace vyvine, zda dojde k zatýkání „socialismu nepřátelských elementů“. Nedošlo – a oni se záhy vrátili domů. Začala normalizace. Manželé Němcovi se počátkem sedmdesátých let sblížili s undergroundovou komunitou – mladými vlasatými hudebníci, kteří rezignovali na profesionální kariéru. Když začal komunistický aparát kriminalizovat členy skupiny The Plastic People of the Universe a další undergroundové hudebníky a když s nimi v roce 1976 uspořádal soudní proces, byli to mezi jinými právě Němcovi, kdo pro zatčené organizoval podporu mezi významnými, protirežimně orientovanými osobnostmi české vědy a kultury. Z podpory PPU se poté fakticky zrodila Charta 77, kterou Dana a Jiří Němcovi jako jedni z iniciátorů podepsali mezi prvními. Mělo to okamžité důsledky. K prvnímu výslechu na Ruzyň si Danu Němcovou StB předvolala v den jejích narozenin, 14. ledna 1977. Následoval vyhazov z práce (to se týkalo i Jiřího Němce, který od roku 1977 dělal nočního hlídače), domovní prohlídky, opakované předvolávání k výslechu a soustavná šikana. Přesto už rok po Chartě 77 zakládala Dana Němcová spolu s některými dalšími signatáři Charty Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), který dokumentoval případy perzekuce a posílal o nich zprávy do zahraničí. V roce 1979 byla paní Němcová zatčena a strávila půl roku ve vazbě; v říjnu ji podmíněně odsoudili za podvracení republiky a roku 1980 byl na několik měsíců uvězněn Jiří Němec, který o několik let později odešel do exilu. V lednu 1989, na začátku tzv. Palachova týdne, byla Dana Němcová zatčena, když šla jako mluvčí Charty 77 položit květiny k pomníku sv. Václava. Po listopadu se nejdřív nakrátko stala poslankyní federálního parlamentu, poté vedla správní radu Výboru dobré vůle Olgy Havlové a pracovala v Poradně pro uprchlíky. Roku 1990 dostala cenu mezinárodního mírového hnutí Pax Christi, o osm let později jí byla udělena prezidentská medaile Za zásluhy a roku 2000 rakouská Středoevropská cena. Roku 2013 se pak Dana Němcová stala držitelkou Ceny Paměti národa.

Jan Hus seminary of the Evangelical Theological Faculty of Comenius

Dostupné v: English | Česky

The dining room of the Jan Hus seminary of the Comenius Evangelical faculty was a meeting place for the participants of an ecumenical seminary in Jircháře in the years 1963-1970, which became one of the most important centers of spiritual dialogue and the reconstruction of religious and cultural life of the Czech society in the 1960s and in the beginning of the 1970s.

Jan Hus seminary of the Evangelical Theological Faculty of Comenius

Na tomto místě

Svobodné diskuse v Jirchářích

Svobodné diskuse v Jirchářích

Dana Němcová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo