Knížecí pláně Plains
Šumava National Park, Borová Lada 1, 385 01 Borová Lada, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Celník nebyl ozbrojenej, měl jen psa a píšťalu

Dostupné v: English | Česky

Poté co se Karel Fořt a jeho dva kněžští spolubratři dozvěděli o tom, že se je chystá StB zatknout, na nic nečekali a odjeli na motocyklech ke státní hranici. Motorky ukryli v lese a postupovali pěšky směrem do Německa. Pro přechod zvolili Knížecí Pláně. „Jeden šel vpředu, aby kdyby ho chytli, ti druzí se mohli stáhnout. Já byl zrovna první a tam byl potůček, který byl tou hranicí, a tam vyběhla srnka, a tak jsme věděli, že tam nejsou esenbáci, to by srnka utekla. No a tak jsme přešli a večer už jsme spali u Američanů v Mauthu.“ Při přechodu v lesích u Knížecích Plání byl problém zjistit, zda už je člověk v Německu. Karel Fořt vzpomíná, že trojice uprchlíků to poznala podle krabičky zápalek na hranici dřeva, byly německé. „Snažili jsme se dostat co nejdál od té hranice. Najednou někdo píská a to byl německej celník, kterej nebyl ozbrojenej, měl jen psa a píšťalu.“ Ujal se jich a odvezl je do Mauthu, kde je Američané vyslechli a ubytovali na místní faře. Nesvobodné Československo nechali daleko za sebou.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Fořt

Karel Fořt

Katolický kněz a redaktor Rádia Svobodná Evropa Monsignore Karel Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Dětství prožil ve Vodňanech a Horažďovicích. Studoval gymnázium ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Za války, v roce 1940, byl zatčen gestapem a krátce vězněn. Roku 1941 nastoupil do katolického semináře. Následujícího roku byl odvezen na nucené práce do Lince, kde se setkal tváří v tvář s Adolfem Hitlerem. Po válce dokončil teologická studia a v roce 1948 byl vysvěcen na kněze. Působil na faře ve Vimperku a objížděl opuštěné farnosti na Šumavě. Na poslední chvíli byl varován, že se ho StB chystá zatknout a soudit v inscenovaném procesu ve spojitosti s jakousi vraždou. Utekl na motorce přes hranice. Působil jako kněz v Alžírsku, kde zažil protifrancouzské povstání a válku. Nakonec se usadil v Mnichově, kde sloužil bohoslužby pro české krajany a pracoval jako redaktor Rádia Svobodná Evropa. Po roce 1989 žil střídavě v Mnichově a v Českých Budějovicích. Zemřel 21. ledna roku 2014 ve věku 93 let.

Knížecí pláně Plains

Dostupné v: English | Česky

Knížecí pláně Plains, (Fürstenhut in German), used to be a village in the Šumava national park, located just on the border of Bohemia and Bavaria. It was founded by the prince of Schwarzenberg at the end of 18th century and it was mainly German throughout its existence. The main source of income for its inhabitants was timber production. The village counted almost 700 inhabitants at the time of its greatest expansion. A church and a rectory were added to the village in the 19th century. There was also a post office and an office of the municipal authority in the era before WWI. After the German population was displaced between the years 1945 - 1946, the village became depopulated and dilapidated and shortly afterwards it disappeared completely from the map. This was also partly owed to the fact that the village was located on the state border where no people were allowed to live. The Church of St. John the Baptist was demolished by the army in 1956. The local cemetery was also demolished, but it was restored by the former German inhabitants of the village in 1992. The only building that’s been left standing is a gamekeeper’s lodge that presently serves as a restaurant and a hotel.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo