Horská Kvilda
Šumava National Park, Horská Kvilda 2, 385 01 Horská Kvilda, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Českého kněze nechtěli

Dostupné v: English | Česky

O německé obyvatelstvo na Horské Kvildě se staral kněz Johannes John, který působil v Rejštejně. Zřídil pro ně kapli v opuštěném domku blízko školy. Při bohoslužbách bývala otevřená okna a chlapi stáli venku, protože se tam už nevešli. Bylo to jednou v sobotu, když zatelefonoval páter John s dotazem, zda by za něj Karel Fořt nemohl vzít nedělní mši na Horské Kvildě i ostatní ohlášené bohoslužby. „Já jsem se chtěl ještě na něco zeptat, ale on zavěsil a pak už nikdo nebral telefon. Jak jsem později zjistil, oni ho zrovna zavřeli, poněvadž taky pomáhal lidem přes hranice.“ V neděli tedy dorazil páter Fořt na Horskou Kvildu. Kaple ale byla prázdná. Šel se tedy zeptat do hospody hostinského, co se děje. „A on říká: Jó, to voni vám tam nepudou, když jim zavřeli Němce a poslali Čecha.“ Hostinský jej však poslal za porodní bábou, která měla mezi Němci na Horské Kvildě největší autoritu. Bába Klostermannová věděla, kdo je, ale nechtěla s ním nejprve vůbec mluvit. Začal s ní tedy hovořit německy, vše jí vypověděl a ona se pak zeptala: „Wenn kommen Sie wieder? Kdy zase přijdete?" „Příští neděli, ale musíte přijít vy.“ „Ja, wir kommen,“ slíbila Klostermannová. Příští neděli bylo v kapli plno. Karel Fořt kázal německy: „Vy se ptáte: Wer bist du? No, tak já jsem Čech, víte? A je to zrovna takový zločin, jako že vy jste Němci.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Fořt; Duchovní správa na Horské Kvildě

Karel Fořt; Duchovní správa na Horské Kvildě

Katolický kněz a redaktor Rádia Svobodná Evropa Monsignore Karel Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Dětství prožil ve Vodňanech a Horažďovicích. Studoval gymnázium ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Za války, v roce 1940, byl zatčen gestapem a krátce vězněn. Roku 1941 nastoupil do katolického semináře. Následujícího roku byl odvezen na nucené práce do Lince, kde se setkal tváří v tvář s Adolfem Hitlerem. Po válce dokončil teologická studia a v roce 1948 byl vysvěcen na kněze. Působil na faře ve Vimperku a objížděl opuštěné farnosti na Šumavě. Na poslední chvíli byl varován, že se ho StB chystá zatknout a soudit v inscenovaném procesu ve spojitosti s jakousi vraždou. Utekl na motorce přes hranice. Působil jako kněz v Alžírsku, kde zažil protifrancouzské povstání a válku. Nakonec se usadil v Mnichově, kde sloužil bohoslužby pro české krajany a pracoval jako redaktor Rádia Svobodná Evropa. Po roce 1989 žil střídavě v Mnichově a v Českých Budějovicích. Zemřel 21. ledna roku 2014 ve věku 93 let.

Horská Kvilda

Dostupné v: English | Česky

Horská Kvilda, (Innergefild in German), is one of the highest-altitude villages in the Czech Republic, (it is situated 1,070 meters above the sea level). It consists of cottages scattered throughout a forest. There are about 30 of them to be found in the village today. It is located in the Šumava highlands with its many typical wetlands. The Hamerský potok Creek runs through the village. The first reference to this village is dated to 1577. Traditionally, most of the population had German origins. It is said that the relatives of Karel Klostermann also lived here. In addition, Horská Kvilda is interesting from a meteorological point of view because it is also a frost basin. It isn’t unusual that the temperature drops below zero even in the summer here whereby it attains the status of one of the coldest places in our country. At the last census, (2011), the village counted 98 inhabitants, which three-fold increase compared to 1998.

Horská Kvilda

Na tomto místě

Českého kněze nechtěli

Českého kněze nechtěli

Karel Fořt; Duchovní s…
Pytlák učitelem

Pytlák učitelem

Karel Fořt
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo