Horská Kvilda
Národní park Šumava, Horská Kvilda 2, 385 01 Horská Kvilda, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Českého kněze nechtěli

Dostupné v: English | Česky

O německé obyvatelstvo na Horské Kvildě se staral kněz Johannes John, který působil v Rejštejně. Zřídil pro ně kapli v opuštěném domku blízko školy. Při bohoslužbách bývala otevřená okna a chlapi stáli venku, protože se tam už nevešli. Bylo to jednou v sobotu, když zatelefonoval páter John s dotazem, zda by za něj Karel Fořt nemohl vzít nedělní mši na Horské Kvildě i ostatní ohlášené bohoslužby. „Já jsem se chtěl ještě na něco zeptat, ale on zavěsil a pak už nikdo nebral telefon. Jak jsem později zjistil, oni ho zrovna zavřeli, poněvadž taky pomáhal lidem přes hranice.“ V neděli tedy dorazil páter Fořt na Horskou Kvildu. Kaple ale byla prázdná. Šel se tedy zeptat do hospody hostinského, co se děje. „A on říká: Jó, to voni vám tam nepudou, když jim zavřeli Němce a poslali Čecha.“ Hostinský jej však poslal za porodní bábou, která měla mezi Němci na Horské Kvildě největší autoritu. Bába Klostermannová věděla, kdo je, ale nechtěla s ním nejprve vůbec mluvit. Začal s ní tedy hovořit německy, vše jí vypověděl a ona se pak zeptala: „Wenn kommen Sie wieder? Kdy zase přijdete?" „Příští neděli, ale musíte přijít vy.“ „Ja, wir kommen,“ slíbila Klostermannová. Příští neděli bylo v kapli plno. Karel Fořt kázal německy: „Vy se ptáte: Wer bist du? No, tak já jsem Čech, víte? A je to zrovna takový zločin, jako že vy jste Němci.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Fořt; Duchovní správa na Horské Kvildě

Karel Fořt; Duchovní správa na Horské Kvildě

Katolický kněz a redaktor Rádia Svobodná Evropa Monsignore Karel Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Dětství prožil ve Vodňanech a Horažďovicích. Studoval gymnázium ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Za války, v roce 1940, byl zatčen gestapem a krátce vězněn. Roku 1941 nastoupil do katolického semináře. Následujícího roku byl odvezen na nucené práce do Lince, kde se setkal tváří v tvář s Adolfem Hitlerem. Po válce dokončil teologická studia a v roce 1948 byl vysvěcen na kněze. Působil na faře ve Vimperku a objížděl opuštěné farnosti na Šumavě. Na poslední chvíli byl varován, že se ho StB chystá zatknout a soudit v inscenovaném procesu ve spojitosti s jakousi vraždou. Utekl na motorce přes hranice. Působil jako kněz v Alžírsku, kde zažil protifrancouzské povstání a válku. Nakonec se usadil v Mnichově, kde sloužil bohoslužby pro české krajany a pracoval jako redaktor Rádia Svobodná Evropa. Po roce 1989 žil střídavě v Mnichově a v Českých Budějovicích. Zemřel 21. ledna roku 2014 ve věku 93 let.

Horská Kvilda

Dostupné v: English | Česky

Horská Kvilda (německy Innergefild) je jednou z nejvýše položených obcí v České republice (1070 m. n. m.). Má charakter roztroušených lesních samot, kterých je v současné době asi 30. Nachází se na šumavské náhorní plošině protkané mnoha mokřady. Protéká jí Hamerský potok. První zmínky o obci jsou z roku 1577. Obyvatelstvo tu tradičně bylo převážně německé národnosti. Žili zde také příbuzní spisovatele Karla Klostermanna. Zajímavým místem je Horská Kvilda také z pohledu meteorologie. Jelikož se jedná o tzv. mrazovou kotlinu, není výjimkou, že zde teploty klesají pod nulu i v létě. Je to jedno z nejchladnějších míst v naší zemi. Při posledním sčítání obyvatelstva (2011) měla obec celkem 98 obyvatel, což je o dvě třetiny více než v roce 1998.

Horská Kvilda

Na tomto místě

Českého kněze nechtěli

Českého kněze nechtěli

Karel Fořt; Duchovní s…
Pytlák učitelem

Pytlák učitelem

Karel Fořt
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo