Vimperk
náměstí Svobody 46, 385 01 Vimperk, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Velebný pane, chtějí vás zavřít

Dostupné v: English | Česky

Čerstvě vysvěcený kněz Karel Fořt přišel v roce 1948 jako kaplan do Vimperka. Spolu s ním tam působili ještě další dva mladí kněží a farář Wolfgang Jileček. Ten byl později zatčen a odsouzen k mnohaletému vězení za napomáhání při ilegálních přechodech státní hranice. V létě roku 1950 se za vimperskou nemocnicí v lese našly mrtvoly dvou nahých mužů, měli rozbité hlavy. Úřady nález tajily, ale mezi lidmi se to rozkřiklo. Karel Fořt vzpomíná: „Uprostřed noci mi někdo hází kamínky do okna. A on to byl jeden esenbák.“ Zmíněný příslušník SNB byl bývalý četník, ale kvůli tomu, že jeho bratra umučili nacisté, dostal nálepku antifašisty a směl pracovat dál u Sboru národní bezpečnosti. Dokonce mu dovolili chodit do kostela, ale podle Fořtova vyprávění musel hlásit, co se tam děje. „Velebný pane, oni vám chtějí přisoudit ty mrtvoly a chtějí vás zavřít!“ Zbytek noci pak Karel Fořt se svými dvěma spolubratry zvažovali, co dělat. Ráno informaci ještě potvrdila slečna z pošty. Odposlechla totiž telefonát StB, který jasně hovořil o zatčení vimperských kněží. To mělo proběhnout v noci, aby nevzbudilo pohoršení a rozruch. Rozhodnutí padlo okamžitě. Musí přes hranice a mají na to necelých 12 hodin.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Karel Fořt

Karel Fořt

Katolický kněz a redaktor Rádia Svobodná Evropa Monsignore Karel Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Dětství prožil ve Vodňanech a Horažďovicích. Studoval gymnázium ve Strakonicích a Českých Budějovicích. Za války, v roce 1940, byl zatčen gestapem a krátce vězněn. Roku 1941 nastoupil do katolického semináře. Následujícího roku byl odvezen na nucené práce do Lince, kde se setkal tváří v tvář s Adolfem Hitlerem. Po válce dokončil teologická studia a v roce 1948 byl vysvěcen na kněze. Působil na faře ve Vimperku a objížděl opuštěné farnosti na Šumavě. Na poslední chvíli byl varován, že se ho StB chystá zatknout a soudit v inscenovaném procesu ve spojitosti s jakousi vraždou. Utekl na motorce přes hranice. Působil jako kněz v Alžírsku, kde zažil protifrancouzské povstání a válku. Nakonec se usadil v Mnichově, kde sloužil bohoslužby pro české krajany a pracoval jako redaktor Rádia Svobodná Evropa. Po roce 1989 žil střídavě v Mnichově a v Českých Budějovicích. Zemřel 21. ledna roku 2014 ve věku 93 let.

Vimperk

Dostupné v: English | Česky

Vimperk (Winterberg in German) is located in the south of Bohemia, in the district of Prachatice. It is sometimes called the “gateway to the Šumava Forest”. What originally used to be a settlement of the former German colonists and later a major trade hub located on the “Golden Path”, was elevated to city status in 1479 by Vladislav II. In the period between the 17th and 19th century, Vimperk was hard hit by several large fires. During the last one in 1904, almost the entire square burned to ashes. The city has a deep printing and bookbinding tradition. The Bohemian Calendar of 1485 is considered to be the first printed calendar in the country and according to some sources it was even the first one in Europe. In the beginning of the 20th century, only 205 permanent residents lived in Vimperk, the vast majority of them being of German nationality. In 1910, there were only two residents who claimed to speak the Czech language and to be of Czech nationality. Currently, Vimperk has a population exceeding 7000 and is a popular destination for tourists.

Vimperk

Na tomto místě

Velebný pane, chtějí vás zavřít

Velebný pane, chtějí vás zavřít

Karel Fořt
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo