Ravensbrück
nacistický koncentrační tábor pro ženy · Himmelpforter Landstraße, 16798 Fürstenberg/Havel, Německo
  • Příběh
  • Místo

Vzpomínka na Marii Šroubkovou z Lidic

Dostupné v: English | Česky

Lidická statkářka Miloslava Podhorová (dnes Jirasová) vypráví o tom, jak těžko se lidické ženy vyrovnávaly s informacemi o tragickém osudu Lidic. V kladenském gymnáziu, kde byly matky násilně odděleny od svých dětí, jim gestapáci slíbili, že děti pojedou napřed a brzy se všichni opět shledají. Po příjezdu do Ravensbrücku ale ženy zjistily, že to byla lež a jejich děti tu nejsou. Od vězeňkyň, které přicházely do tábora po nich, se pak navzdory snaze utajit pravdu o Lidicích začaly dozvídat, co se s jejich domovem stalo. Některé se zdráhaly uvěřit. Naděje na setkání s blízkými je udržovala při životě. Jiné ale nedokázaly vzdorovat. Například přítelkyně Miloslavy Jirasové Marie Šroubková se doslechla od jedné vězeňkyně, že lidičtí muži ani děti nežijí. „To byli nerozumní lidi,“ myslí si Miloslava Jirasová. „Jedna Češka jí řekla všechno, co se v Lidicích stalo. A Marie Šroubková přišla na blok a povídá: ,Ták...‘ A šla do těch drátů nabitých elektřinou.“ Podařilo se ji zadržet a sama paní Podhorová se ji pak snažila psychicky podpořit. Nakonec ji ale stejně musela „štubová“ poslat na nemocniční blok, kde mnoho vězeňkyň, mezi nimi i Marie Šroubková, skončilo za nejasných okolností svůj život.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloslava Jirasová

Miloslava Jirasová

Miloslava Jirasová, dříve Podhorová, se narodila 27. listopadu 1913 v Lidicích. Je mladší ze dvou dcer statkáře Bohumila Studničky a Pavly Studničkové. Rodiče vlastnili statek a obdělávali 37 hektarů polí. V roce 1933 se Miloslava provdala za Jaroslava Podhoru. Jejich manželství ukončila lidická tragédie a vyvraždění lidických mužů 10. června 1942. Miloslava byla společně s maminkou a ostatními lidickými ženami deportována do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Obě válku přežily a v červnu 1945 se vrátily do vlasti. Až do roku 1947 žily společně u sestry v Stehelčevsi. Pak se Miloslava podruhé provdala za statkáře Karla Jirase a odešla za ním do Bykoše. Po roce 1948 přišli Jirasovi v rámci kolektivizace o pozemky a pracovali v místním JZD. Narodily se jim dvě děti. Od roku 1983 je Miloslava Jirasová v penzi. Je dnes nejstarším svědkem lidické tragédie. Bylo jí tehdy 28 let.

Ravensbrück

Dostupné v: English | Česky

Ženským koncentračním táborem prošlo od jeho vybudování v roce 1938 do konce války více než 130 000 vězeňkyň, 92 000 z nich válku nepřežilo. Ženy pocházely z celé nacisty okupované Evropy, mj. také z Lidic. V táboře musely těžce fyzicky pracovat, byly na nich prováděny lékařské pokusy, násilné sterilizace. Vražděny byly střelou do týla nebo fenolovými injekcemi. V roce 1945 v táboře vznikla také plynová komora. Z 560 dětí, které se zde během války oficiálně narodily, přežilo pouhých sto.

Ravensbrück

Na tomto místě

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Božena Vodrážková, rozená B…
Utekla jsem z pochodu smrti

Utekla jsem z pochodu smrti

Libuše Nachtmannová, r…
Vzpomínka na Marii Šroubkovou z Lidic

Vzpomínka na Marii Šroubkovou z Lidic

Miloslava Jirasová
Z postele rovnou do koncentračního tábora

Z postele rovnou do koncentračního tábora

Milada Cábová, rozená Říhová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo