Vlaštovičky
Opava-Vlaštovičky, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vzácný dar

Dostupné v: English | Česky

Za druhé světové války byl otec Jiřího Klimeše jako jeden z vedoucích odbojové organizace Obrana Slezska zatčen a později popraven. Rodinu pak gestapo vyhnalo ze svého hospodářství a celou válku prožili v azylu ve vedlejších Vlaštovičkách. Jiřímu Klimešovi nebylo ještě šest let, když v lednu 1945 dorazila do Vlaštoviček skupina více než tři sta vězňů pochodujících před postupující frontou. Mezi nimi se prý nacházelo mnoho amerických válečných zajatců. Vězni se zhruba dva dny v obci zdrželi a Jiří Klimeš vzpomíná, že jim tehdy jako pětiletý chlapec přinesl chleba. Asi po dvou dnech se vězni pod dohledem mužů z SS vydali dál směrem na západ. „Když odcházeli, měli vždycky nějaký raneček nebo něco takového. Nevím, co v tom měli, jestli nějaké oblečení nebo něco jiného. Někteří už to nemohli nést, tak to tahali na čemkoli. Měli třeba prkno, za tím nějaký provázek a táhli to. Bylo to v zimě, kdy byl sníh. My jsme stáli jako špalír kolem těch lidí, kteří se pohybovali po vesnici. Předtím jsme sáňkovali a měli jsme u sebe sáňky. Máti, když to viděla, tak ty sáňky drcla mezi ty zajatce v transportu. To mám v paměti, jak se ještě otočili, jako co se stalo, jestli to někomu ujelo. A máti dala gestem najevo, ať si to vezmou. Tak to s radostí přijali,“ vzpomíná Jiří Klimeš.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Klimeš

Jiří Klimeš

Jiří Klimeš se narodil v roce 1939 v Jarkovicích, které jsou dnes součástí města Opavy. V době jeho narození byly ale Jarkovice nezávislou zemědělskou obcí, v níž rodina Klimešova zastávala důležité postavení. Již krátce po obsazení pohraničí nacistickým Německem se stal v listopadu 1938 otec Ladislav Klimeš vedoucím odbojové organizace Obrana Slezska. Po zátahu gestapa byl v srpnu 1940 zatčen a o tři roky později popraven ve Vratislavi (německy Breslau). Po otcově zatčení byla rodina vyhnána ze svého hospodářství a až do konce války žila u rodiny Osadníků ve Vlaštovičkách, kteří jim přes vlastní ohrožení poskytli přístřeší. Po válce se vrátili zpět do svého domova, ale během kolektivizace venkova na ně byl vyvíjen takový nátlak, že matce nezbývalo nic jiného než vstoupit do JZD. Dlouhá desetiletí pak byli svědky, jak místní družstvo devastuje jejich rodinné hospodářství. V době komunismu byla rodina na indexu nepohodlných osob a otcova vlastenecká smrt byla záměrně zamlčována. Jiří Klimeš sice vystudoval vysokou školu, ale jen díky shodě šťastných okolností, vlastní odvaze a schopnostem. Dnes stále žije v rodném hospodářství.

Vlaštovičky

Dostupné v: English | Česky

První písemná zmínka o obci Vlaštovičky (německy Wlastowitz) je z roku 1230. Obec leží v pohraničním pásmu na severní Moravě a před druhou světovou válkou byla jednou z mála českých vesnic v kraji, kde žilo převážně německé obyvatelstvo. Vlaštovičky ale měly jen provizorní českou školu. Proto byla v roce 1914 za pomoci sester dominikánek zahájena stavba kláštera, v jehož prostorách vznikla také česká škola. Během komunistickým režimem řízené likvidace ženských řeholních řádů byly v roce 1950 sestry dominikánky internovány a klášter zanikl. Několik desetiletí ho pak využívalo místní jednotné zemědělské družstvo (JZD). Dnes slouží prostory pro potřeby zrakově postižených. Samotná obec Vlaštovičky byla v roce 1976 připojena k městu Opava a v současnosti v ní žije něco málo přes tři sta padesát obyvatel.

Vlaštovičky

Na tomto místě

Vzácný dar

Vzácný dar

Jiří Klimeš
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo