Lbín u Litoměřic
srubový tábor · Hlinná 2, 412 01 Hlinná, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Ten les byl plnej policajtů

Dostupné v: English | Česky

Na podzim v roce 1988 se ve srubovém táboře ve Lbíně u Litoměřic konalo tajné setkání členů Nezávislého mírového sdružení. Ondřej Černý, jeden z organizátorů akce, vzpomíná na onen sychravý říjnový den: „Nějaká holka vyšla ven, pamatuju si, že byla mlha nebo takový opar, vřítila se dovnitř s očima navrch hlavy a říkala: ,Ten les je úplně plnej policajtů.‘ Nakoukl jsem ven a tam to vypadalo úplně démonicky, protože to byl ďolík a v něm se táhla nekonečná linie uniformovaných.“ Všichni účastníci setkání byli následně zadrženi a převezeni k výslechům.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ondřej Černý

Ondřej Černý

Ondřej Černý se narodil 23. srpna 1966 v Praze. Ještě na střední škole se oženil a založil rodinu, která mu dávala pocit úniku z reálného světa do světa vlastního. Zhruba v roce 1986 dospěl k závěru, že unikat nemá smysl a že se společnosti a režimu postaví. Po demonstraci na Staroměstském náměstí v roce 1987 napsal dopis ministrovi vnitra, na jehož základě ho oslovil jeden z iniciátorů Nezávislého mírového sdružení – Iniciativy za demilitarizaci společnosti. Tak se Ondřej Černý jako dvacetiletý dostal do centra dění, kde setrval po celou druhou polovinu 80. let, a aktivně se účastnil demonstrace na Škroupově náměstí, začátku Palachova týdne, akcí Společnosti za veselejší současnost a zároveň byl organizátorem NMS. Mnohokrát byl zadržen a jednou vězněn. V roce 1988 podepsal Chartu 77 a po revoluci stál jako redaktor u transformace českých médií.

Lbín u Litoměřic

Dostupné v: English | Česky

Dnes už nefunkční a vybydlený srubový tábor poblíž Lbína u Litoměřic, kde bezpečnostní složky v 2. polovině 80. let zatkly signatáře Nezávislého mírového sdružení.

Lbín u Litoměřic

Na tomto místě

Ten les byl plnej policajtů

Ten les byl plnej policajtů

Ondřej Černý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo