Ravensbrück
Nazi concentration camp for women · Himmelpforter Landstraße, 16798 Fürstenberg/Havel, Germany
  • Příběh
  • Místo

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Dostupné v: English | Česky

Božena Vodrážková přijela do koncentračního tábora Ravensbrück v červnu roku 1942. Patřila do skupiny lidických žen, které sem byly přivezeny po vyhlazení obce. Seznámila se zde se skupinou vězeňkyň, které patřily ke Svědkům Jehovovým. V mizerných podmínkách koncentračního tábora se mladá dívka obrátila na víru. Božena Vodrážková vzpomíná na okamžik, kdy poznala, že Bůh je s ní: „To bylo tak, že jsme měly freistunde a bylo docela krásně, západ slunce, a teď ony říkaly: ‚Pánbůh tě miluje. Miluje všechny lidi a tebe taky.‘ Já jsem měla radost z toho, že mě miluje Pán. Protože já ho taky mám ráda a hledím, abych dělala dobře. A dívám se na ten nádherný západ slunce a říkám si: ‚Kdo tohle udělal? To udělal Stvořitel..." Paní Vodrážková nyní žije na Kladně.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Božena Vodrážková, rozená Brožová

Božena Vodrážková, rozená Brožová

Božena Vodrážková se narodila v Praze v roce 1923. Otec Josef Kalous zemřel v jejím útlém dětství, matka pak sloužila u sedláků v různých středočeských obcích, ve Stehelčevsi, pak v Makotřasech a nakonec v Lidicích. Navázala vztah s ruským emigrantem Vasilem Generalovem. V roce 1942 postihl Boženu Vodrážkovou stejný osud jako ostatní obyvatele Lidic. Byla i s matkou deportována do koncentračního tábora v Ravensbrücku a otčím padl s lidickými muži. Bratr nebyl hlášen v Lidicích, navíc v té době žil v Německu, takže se mu události vyhnuly. Božena Vodrážková se v koncentračním táboře napojila na skupinu vězněných svědkyň Jehovových a stala se vyznavačkou této křesťanské církve. Po válce se vrátila nejprve do Kladna a později i do obnovených Lidic. Pracovala tam jako zahradní dělnice, vychovala dva syny. Dnes žije v Kladně.

Ravensbrück

Dostupné v: English | Česky

From the time the camp was built in 1938 till the end of the war, in this concentration camp there were more than 130,000 female prisoners, out of which 92,000 did not survive the war. The women came from the whole of Europe that was occupied by the Nazis, beside others from Lidice. The women had to work hard in the camp and were the victims of medical experiences and forcible sterilization. They were killed by the shots to the back of the head or phenol injections. In 1945 they built a gas chamber in the camp. In the camp 560 children were officially born, and only a hundred survived.

Ravensbrück

Na tomto místě

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Boha jsem poznala v koncentračním táboře

Božena Vodrážková, rozená B…
Utekla jsem z pochodu smrti

Utekla jsem z pochodu smrti

Libuše Nachtmannová, r…
Vzpomínka na Marii Šroubkovou z Lidic

Vzpomínka na Marii Šroubkovou z Lidic

Miloslava Jirasová
Z postele rovnou do koncentračního tábora

Z postele rovnou do koncentračního tábora

Milada Cábová, rozená Říhová
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo