Slovenské národní povstání a partyzánský odboj I.
Nemecká, Památník SNP
Sama Chalupku, 976 97 Nemecká, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Konečná stanice – vápenka

Dostupné v: English | Česky

Za druhé světové války sloužila vápenka nedaleko vesnice Nemecká jako spalovna těl Židů a politických vězňů. Byli sem vlakem sváženi ze Slovenska a východních Čech. Helena Karafová, v té době ještě děvče, byla se svým otcem u partyzánů. Chodili čekat ke kopci, kde projížděly vlaky jedoucí do vápenky. „Když jel vlak do Banské Bystrice, do toho kopce, šel jako rak. Pomalu.“ Z vlaku vyskakovali lidé jedoucí na smrt, většina byla postřílena, ale některé se povedlo partyzánům zachránit. „Když táta vytáhl chlapce, Žida, zachránil mu život. Dvanáct let mu bylo.“ Rodiče dvanáctiletého chlapce zemřeli pár hodin poté ve vápence. „Ne že by je dávali do koncentračních táborů nebo do plynových komor. V Banské Bystrici byla vápenice, tam je házeli. Za živa.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Helena Karafová

Helena Karafová

Helena Karafová se narodila 11. září 1922 ve slovenských Levicích v rodině zedníka. Za války uprchla s otcem do hor v okolí Banské Štiavnice, kde se v jeskyni ukrývala až do příchodu sovětské armády. V domácím odboji působila jako spojka. Po přechodu fronty pomáhala ošetřovat raněné. Po válce se vrátila do Levice, v roce 1947 se vdala a přestěhovala do Prahy.

Nemecká, Památník SNP

Dostupné v: English | Česky

Vápenka v Nemecké na Slovensku se stala v lednu 1945 místem tragické smrti více než 1000 lidí, které zastřelili a v peci spálili členové Einsatzkomanda 14 z Banské Bystrice. Oběťmi byli židé, partyzáni a členové protifašistického odboje ze Slovenska, Francie a USA. Původní vápenka byla renovována a upravena jako pietní místo. Roku 1958 byl v její blízkosti postaven památník připomínající plamen pece.

Nemecká, Památník SNP

Na tomto místě

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo