Rovnost
a former Communist prison camp · Rovnost 72, 363 01 Jáchymov, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Černá Máry, to byl ďábel

Dostupné v: English | Česky

Jiří Lukšíček byl v roce 1954 odsouzen jako člen skautského odbojového hnutí na 6 let za vlastizradu. Trest si odpykával mimo jiné i v jáchymovském pracovním táboře Rovnost. Jedním z nejobávanějších místních dozorců byl bachař s přezdívkou Černá Máry. Lukšíček bydlel na „cimře“ s Požárem. „Požár, říkali jsme mu koňskej řezník, měl ramena, že do dveří musel chodit na štorc, aby je nevysadil, takovej pořízek správnej. Černá Máry k nám přišel, když Požár psal dopis.“ Podle vězeňského řádu si vězni nemuseli při příchodu bachaře stoupat, pokud psali dopis. „Začal na něj řvát: ,Postavte se, postavte se!‘ Načež mu vzal ten dopis a roztrhal ho. V Požárovi naprosto oprávněně chytly saze a prorazil ho dveřma. Požár věděl, že je to špatně, poslal nás pryč, klidně se posadil a čekal na ně. Vlítlo jich na něj šest, on je sice zbušil, ale dorazila posila. Nakonec ho odvlekli a druhej den byl mrtvej, oběšenej. Údajně se oběsil. Neoběsil se, on měl dvě děti a manželku. Byl oběšen, že, co si budeme povídat.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří (Rys) Lukšíček

Jiří (Rys) Lukšíček

Jiří Rys Lukšíček se narodil v roce 1933 v Praze. Od roku 1945 byl členem Junáka, nejprve ve 100., později ve 145. oddíle. Po zrušení Junáka v roce 1949 se zapojil do skautské odbojové skupiny (distribuce protirežimních letáků, záškodnické akce). Vlastnili 17 pistolí, ale nikdy je nepoužili. V roce 1953 byl poprvé zatčen, dostal 1 rok, propuštěn byl po dvou měsících na amnestii. V roce 1954 byl znovu zatčen a vzhledem k objevení úkrytu zbraní skupiny odsouzen za vlastizradu na 6 let. Trest si odseděl v jáchymovských lágrech (Nikolaj, Rovnost). Po propuštění na svobodu v roce 1960 pracoval jako dělník ČKD a dostudoval průmyslovou školu. V roce 1968 znovu založil 233. oddíl při 34. skautském středisku Ostříž a vedl ho až do opětovného zákazu Junáka v roce 1970. Po listopadu 1989 středisko opět obnovil a dodnes se aktivně účastní skautského života.

Rovnost

Dostupné v: English | Česky

The camp was established after the Second World War to keep prisoners of war there. In September 1949 it was transferred under the management of the Prison Guard Corps. Political and retributive prisoners and criminals worked at the mine Rovnost, (Equality); each day on their way to work, they had to pass a corridor surrounded by barbed wire. The mineshaft was over 660 meters deep and it was the deepest one in the region of Jáchymov. The infamous František Paleček was in charge of the mine Rovnost, who tortured the prisoners with sadistic methods, for example, by making them stand in knee-high snow for long periods of time.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo