Rovnost
bývalý komunistický vězeňský tábor · Rovnost 72, 363 01 Jáchymov, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Černá Máry, to byl ďábel

Dostupné v: English | Česky

Jiří Lukšíček byl v roce 1954 odsouzen jako člen skautského odbojového hnutí na 6 let za vlastizradu. Trest si odpykával mimo jiné i v jáchymovském pracovním táboře Rovnost. Jedním z nejobávanějších místních dozorců byl bachař s přezdívkou Černá Máry. Lukšíček bydlel na „cimře“ s Požárem. „Požár, říkali jsme mu koňskej řezník, měl ramena, že do dveří musel chodit na štorc, aby je nevysadil, takovej pořízek správnej. Černá Máry k nám přišel, když Požár psal dopis.“ Podle vězeňského řádu si vězni nemuseli při příchodu bachaře stoupat, pokud psali dopis. „Začal na něj řvát: ,Postavte se, postavte se!‘ Načež mu vzal ten dopis a roztrhal ho. V Požárovi naprosto oprávněně chytly saze a prorazil ho dveřma. Požár věděl, že je to špatně, poslal nás pryč, klidně se posadil a čekal na ně. Vlítlo jich na něj šest, on je sice zbušil, ale dorazila posila. Nakonec ho odvlekli a druhej den byl mrtvej, oběšenej. Údajně se oběsil. Neoběsil se, on měl dvě děti a manželku. Byl oběšen, že, co si budeme povídat.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří (Rys) Lukšíček

Jiří (Rys) Lukšíček

Jiří Rys Lukšíček se narodil v roce 1933 v Praze. Od roku 1945 byl členem Junáka, nejprve ve 100., později ve 145. oddíle. Po zrušení Junáka v roce 1949 se zapojil do skautské odbojové skupiny (distribuce protirežimních letáků, záškodnické akce). Vlastnili 17 pistolí, ale nikdy je nepoužili. V roce 1953 byl poprvé zatčen, dostal 1 rok, propuštěn byl po dvou měsících na amnestii. V roce 1954 byl znovu zatčen a vzhledem k objevení úkrytu zbraní skupiny odsouzen za vlastizradu na 6 let. Trest si odseděl v jáchymovských lágrech (Nikolaj, Rovnost). Po propuštění na svobodu v roce 1960 pracoval jako dělník ČKD a dostudoval průmyslovou školu. V roce 1968 znovu založil 233. oddíl při 34. skautském středisku Ostříž a vedl ho až do opětovného zákazu Junáka v roce 1970. Po listopadu 1989 středisko opět obnovil a dodnes se aktivně účastní skautského života.

Rovnost

Dostupné v: English | Česky

Tábor vznikl po druhé světové válce a byl určen pro válečné zajatce. Do správy Sboru vězeňské stráže Ostrov byl předán v září 1949. Političtí, kriminální i retribuční vězni pracovali na šachtě Rovnost, kam denně chodili koridorem z ostnatého drátu. Šachta dosahovala hloubky přes 660 metrů a byla tak nejhlubší na Jáchymovsku. Rovnosti velel nechvalně proslulý František Paleček, který sadisticky týral vězně, nechával je například stát dlouhé hodiny po kolena ve sněhu.

Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo