Jáchymov, camp Nikolaj
penal labor camp · 22137, 363 01 Jáchymov, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Skautská vězeňská univerzita

Dostupné v: English | Česky

Jiří Rys Lukšíček byl odsouzen ve svých 21 letech k šesti letům odnětí svobody za velezradu. Dostal se na tábor Nikolaj, kde na šachtě Eduard pracoval jako dřevič. Pětadevadesát procent místních vězňů bylo odsouzeno z politických důvodů. „První, co se ptali: ,Za co seš?‘– ,Za velezradu.‘ – ,A za co?‘ – ,Ále, skaut.‘ – ,Taky skaut!‘“ Není divu, že se vězni cítili jako mezi svými. „Probíhala tam jakási univerzita. Učili jsme se německy. Sehnat v tý době učebnici němčiny nebyla žádná legrace. Než nám zase všechno vykradli, samozřejmě. Skautování na Nikolaji spočívalo ve vzájemném doplňování znalostí. A já si myslím, že skauting je o poznávání, nejen o výuce, jak se dělaj uzle. Skauting je taky o tom, jak si vytvořit vztah a umět ho udržet v podmínkách, které nejsou zrovna příznivé.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Rys Lukšíček

Jiří Rys Lukšíček

Jiří Rys Lukšíček se narodil v roce 1933 v Praze. Od roku 1945 byl členem Junáka, nejprve ve stém, později ve 145. oddíle. Po zrušení Junáka v roce 1949 se zapojil do skautské odbojové skupiny (distribuce protirežimních letáků, záškodnické akce). Vlastnili 17 pistolí, nikdy je však nepoužili. V roce 1953 byl poprvé zatčen, dostal jeden rok, propuštěn byl po dvou měsících na amnestii. V roce 1954 byl Lukšíček znovu zatčen a vzhledem k objevení úkrytu zbraní skupiny odsouzen za vlastizradu na šest let. Trest si odpykal v jáchymovských lágrech (Nikolaj, Rovnost). Po propuštění na svobodu v roce 1960 pracoval jako dělník ČKD, dostudoval průmyslovou školu. V roce 1968 znovu založil 233. oddíl při 34. skautském středisku Ostříž a vedl ho až do opětovného zákazu Junáka v roce 1970. Po listopadu 1989 středisko opět obnovil a dodnes se aktivně účastní skautského života.

Jáchymov, camp Nikolaj

Dostupné v: English | Česky

The camp was among the largest in the Jáchymov area and notorious for the barbarous torture of the inmates. The labor camp was established in 1950. Approximately 800 meters away from the campsite was the Eduard mine, where the inmates were transported every day by the so-called "Jáchymov bus" – a large group of inmates tied together by a rope and faced starvation as well as the cold. Until 1955, the camp still included German prisoners. The camp was terminated in 1958. At the site of the former camp – codenamed Nikolaj A – the visitor of today will only find the remnants of the external walls of some buildings of the camp. Former inmates still recognize the location of the former bathrooms, or the so-called "apelplatz," where they had to line up and wait before being counted.

Jáchymov, camp Nikolaj

Na tomto místě

Na všetkých táboroch bol strašný hlad

Na všetkých táboroch bol strašný hlad

Ján Brichta
Skautská vězeňská univerzita

Skautská vězeňská univerzita

Jiří Rys Lukšíček
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo