Moscow, Lubyanka
headquarters of Soviet security services and an affiliated prison · Lubyanka Square, Moscow, Russia
  • Příběh
  • Místo

Mizerný vězení

Dostupné v: English | Česky

Jan Mašek byl v dubnu 1948 při své odbojové činnosti zatčen a se svým kolegou Kaskou transportován do neblaze proslulé moskevské vyšetřovny KGB, do Ljubljanky. „Dopravili nás do Ljubljanky a tam velmi rychle zjistili, že jsme Češi, protože poslali dálnopis do Prahy, já i Kaska jsme byli známý firmy u StB. Takže ty výslechy byly, abych tak řekl, ,přátelský‘. To je strašně mizerný vězení, kobky jsou jeden a půl krát jeden a půl metru, toalety jsou primitivní, jídlo mizerný, ono vůbec v celým Rusku.“ Po devíti měsících byli oba převezeni, se zastávkami v různých sovětských věznicích, zpět do Prahy, kde je převzala StB. Podmínečně propuštěn byl Jan Mašek až v roce 1964.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jan Mašek

Jan Mašek

Jan Mašek se narodil roku 1923 v Českých Budějovicích. Rok po maturitě byl nuceně nasazen v Německu. Na Štědrý den 1943 uprchl zpátky do Budějovic, kde do konce války pracoval v letecké továrně. V dubnu 1948 založil s dalšími kamarády odbojovou skupinu, rozšiřovali protikomunistické letáky, ale především převáděli přes hranice do Německa. Po varování, že je na něj vydán zatykač, prchl za hranice. V odbojové činnosti pokračoval až do roku 1951, kdy byl zatčen na hranici ruskými vojáky. Byl letecky dopraven do Moskvy, odkud ho po roce eskortovali zpět do Čech. V Praze ho převzala StB a v roce 1954 byl odsouzen k doživotnímu vězení. Prošel mnoha věznicemi a byl podmíněně propuštěn až v roce 1964. Po sovětské okupaci emigroval do Rakouska, posléze do Švýcarska a po krátkém pobytu v USA se vrátil po revoluci zpět do České republiky.

Moscow, Lubyanka

Dostupné v: English | Česky

This large Neo-Baroque building was originally constructed in 1898 as the headquarters of the All-Russian Insurance Company, and it dominates the square of the same name. In the Soviet times, however, the square was called after the founder of Cheka, F.E. Dzerzhinsky. After the Russian Revolution, the building was first used by Cheka and then by its successor NKVD, (The People's Commissariat for Internal Affairs – transl. note). The building was significantly enlarged already in the 1940s, when it served as the headquarters of the Soviet security service KGB. The building is infamous especially thanks to the period of Stalin’s purges in the 1930s, when regime opponents were imprisoned, interrogated and executed here. Nowadays, the building houses the Federal Security Service of the Russian Federation, (FSB).

Moscow, Lubyanka

Na tomto místě

Mizerný vězení

Mizerný vězení

Jan Mašek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo