Příbram, vlakové nádraží
Příbram, 261 01 Příbram, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Domů, nebo na Sibiř?

Dostupné v: English | Česky

František Teplý se přes svého strýce Václava Čermáka zapojil do organizace ilegální křesťanskodemokratické strany. V roce 1954 byl za tuto ilegální činnost zatčen a odsouzen na 14 let vězení v táboře Vojna. V květnu roku 1960 byl v rámci amnestie odvezen na vlakové nádraží v Příbrami a propuštěn. Příbramské vlakové nádraží bylo tehdy křižovatkou, odkud se čerstvě svobodní vězni rozjížděli do svých domovů. František Teplý byl propuštěn ve dvě hodiny v noci, ale vlakem jedoucím domů, do Prahy, neodjel. Myslel jsem si, že mě vlak odveze do koncentráku, jako to dělali Němci. Nebo že nás můžou zavést na Sibiř. Tak jsem nastoupil a naproti, druhými dveřmi, jsem hned vystoupil, utíkal a schoval se do křoví.“ Tam přečkal noc. Ráno František přeběhl koleje a ztratil se ve městě. Stále nevěřil, že je opravdu na svobodě. Z Příbrami se vydal na nedalekou Svatou Horu. „Šel jsem poděkovat Panně Marii za přežití. Tam jsem se potom zúčastnil první mše svaté a vrátil se zpátky do města. A to šly zrovna děti do školy. A já jsem byl jako u vytržení: takoví malí lidi. Skoro šest roků jsem takové malé lidi neviděl.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Teplý

František Teplý

František Teplý se narodil roku 1930 v selské rodině v Horní Rovni na Pardubicku jako třetí ze čtyř synů. Po válce pracoval jako učitel na Frýdlantsku, zároveň se zapojil do organizace ilegální křesťansko-demokratické strany prostřednictvím svého strýce Václava Čermáka. Na podzim 1954 byl za tuto ilegální činnost zatčen a Krajským soudem v Pardubicích odsouzen na 14 let vězení, rozsudek vzápětí potvrdil i Nejvyšší soud. Odsouzeni byli rovněž dva jeho starší bratři a teta. Většinu trestu si odpykal v příbramském táboře Vojna, propuštěn byl na amnestii v květnu 1960. O dva roky později se oženil, učitelskou profesi vykonávat nesměl, a živil se tudíž jako dělník. Až do roku 1989 byl každoročně předvoláván na StB.

Příbram, vlakové nádraží

Dostupné v: English | Česky

Projekt vlakového spojení vedoucího Příbramskem navrhl v 2. polovině 19. století kníže Schwarzenberg. Aby se projekt mohl uskutečnit, spojil se se šlechtici Colloredo-Mannsfeld a Lobkowicz. Společně vytvořili projekt železnice vedoucí z Pošumaví přes Příbram do Prahy. Výstavba byla zahájena v roce 1874, k slavnostnímu uvedení do provozu došlo 19. prosince 1875, kdy v 10 hodin vyjel první vlak směrem na Březnici. Nádraží bylo také místem, kam byli po propuštění odvezeni političtí vězni komunistického režimu.

Příbram, vlakové nádraží

Na tomto místě

Domů, nebo na Sibiř?

Domů, nebo na Sibiř?

František Teplý
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo