Sliač, letiště, Slovenská republika
dříve letiště Tri duby · 69, 962 31 Sielnica, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Svietil som a oni zoskakovali

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Po vypuknutí Slovenského národného povstania bol Ján Bugel pridelený na vojenské letisko Tri Duby pri Zvolene. Spával v tej dobe len pár hodín cez deň, v noci postával s baterkou u pristávacej plochy a blikal na lietadlá. Na pomoc Slovenskému národnému povstaniu z nich vyskakovali desiatky parašutistov zo ZSSR. „Povedali nám, že nesmieme svietiť, že až keď budeme počuť za nami zvuk lietadla. Tak som svietil a oni zoskakovali. Občas niektorí skončili na strome, tak sme ich skladali dole.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ján Bugel

Ján Bugel

Ján Bugel sa narodil 23. augusta 1923 v Kalništi na Slovensku. V roku 1943 dostal povolávací rozkaz a nastúpil na povinnú vojnu do slovenskej armády. Vo Zvolene slúžil ako spojka útvaru a ako „pucflek“ najprv veliteľovi divízie, neskôr nemeckému vojenskému dozoru. Behom Slovenského národného povstania v lete roku 1944 pôsobil krátko na letisku Tri Duby a vo zvolenských kasárňach u tylovej služby v sklade, z ktorého vydával civilistom výzbroj a výstroj. Zúčastnil sa napríklad bitky o Strečno. Na konci vojny sa pripojil k postupujúcej československej armáde pod velením plk. Svobodu, po zranení u Liptovského Mikuláša pôsobil u poľnej polície, kde mal za úlohu „čistiť“ zákopy a zadržiavať utekajúcich Nemcov. Bol veliteľom časti zberného tábora pre Nemcov Jihlave. Po vojne pracoval v pražskej Tatrovke ako robotník, vstúpil do sociálnej demokracie. V šesťdesiatych rokoch sa stal vojakom z povolania, pracoval v Pardubiciach na letisku ako veliteľ mobilizačného skladu. Zomrel v roku 2011.

Sliač, letiště, Slovenská republika

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Historie letiště sahá do roku 1936, kdy zde byla založena letecká škola a vybudován první hangár. Letiště sehrálo důležitou roli během Slovenského národního povstání v roce 1944. Již před jeho vypuknutím se v uzavřených hangárech opravovaly vyřazené stroje a připravovaly se na bojové využití. V době povstání byl velitelem letiště kpt. Belo Kubica. Od 25. 9. do 16. 10. probíhala na letišti přeprava 2. paradesantní brigády ze Sovětského svazu, celkem bylo přepraveno 1739 osob a 248 tun zbraní. Přistávala tu i anglická a americká letadla s materiální pomocí. Letiště bylo několikrát bombardováno. V roce 1968 převzala správu nad vojenskou částí letiště sovětská armáda, která jej využívala až do převratu v roce 1989.

Sliač, letiště, Slovenská republika

Na tomto místě

Pilot si spletl letiště

Pilot si spletl letiště

Ludvík Rapan
Při přistávání byl zpocený jako myš

Při přistávání byl zpocený jako myš

Tomáš Sedláček
Svítil jsem a oni seskakovali

Svítil jsem a oni seskakovali

Ján Bugel
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo