Slovenské národní povstání a partyzánský odboj I.
Sliač, letiště, Slovenská republika
dříve letiště Tri duby · 69, 962 31 Sielnica, Slovensko
  • Příběh
  • Místo

Při přistávání byl zpocený jako myš

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

V roce 1944 se šestadvacetiletý poručík Tomáš Sedláček dobrovolně přihlásil na východní frontu, kde byl přidělen ke 2. paradesantní brigádě. Ta byla zpočátku nasazena jako běžná pěší brigáda, teprve později byla použita k výsadku na pomoc Slovenskému národnímu povstání. „Když jsme letěli poprvé, byla hrozná mlha a pilot nechtěl riskovat přistání na letišti Tri duby. Podruhé byla situace takřka stejná, ale pilot se to tentokrát rozhodl risknout. Tu mlhu propíchnul a šťastně jsme přistáli. Pamatuju si, že jsem stál během přistávání těsně za ním – byl zpocený jak myš. Stávaly se tam průšvihy, například můj kamarád Franta Urbánek byl v letadle, které už přistávalo, vytaženým podvozkem o něco zavadili, letadlo se rozsekalo a on se zabil.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček

Narodil se roku 1918 ve Vídni. Po maturitě nastoupil na povinnou vojenskou službu a po ní byl v roce 1937 přijat na Vojenskou akademii v Hranicích na Moravě. Po okupaci v roce 1940 utekl tzv. balkánskou cestou do Francie, po jejím pádu do Velké Británie. Do léta 1944 sloužil u dělostřelectva, pak byl převelen na východní frontu do Sovětského svazu. S paradesantní brigádou se účastnil Karpatsko-dukelské operace a vojenských operací během Slovenského národního povstání. Po válce krátce sloužil v divizním štábu v Plzni. Zatčen byl 11. února 1951, ve vykonstruovaném procesu si vyslechl obvinění ze špionáže v protistátní skupině Irena. V létě 1952 jej odsoudili za vlastizradu na doživotí. Prošel věznicemi Pankrác, Mírov, Leopoldov, Valdice a lágrem Bytíz. Propuštění se dočkal 11. května 1960 na amnestii. Po roce 1989 byl rehabilitován a povýšen až do nejvyšší vojenské hodnosti, armádního generála. Zemřel v srpnu 2012.

Sliač, letiště, Slovenská republika

Dostupné v: English | Česky | Slovensky

Historie letiště sahá do roku 1936, kdy zde byla založena letecká škola a vybudován první hangár. Letiště sehrálo důležitou roli během Slovenského národního povstání v roce 1944. Již před jeho vypuknutím se v uzavřených hangárech opravovaly vyřazené stroje a připravovaly se na bojové využití. V době povstání byl velitelem letiště kpt. Belo Kubica. Od 25. 9. do 16. 10. probíhala na letišti přeprava 2. paradesantní brigády ze Sovětského svazu, celkem bylo přepraveno 1739 osob a 248 tun zbraní. Přistávala tu i anglická a americká letadla s materiální pomocí. Letiště bylo několikrát bombardováno. V roce 1968 převzala správu nad vojenskou částí letiště sovětská armáda, která jej využívala až do převratu v roce 1989.

Sliač, letiště, Slovenská republika

Na tomto místě

Pilot si spletl letiště

Pilot si spletl letiště

Ludvík Rapan
Při přistávání byl zpocený jako myš

Při přistávání byl zpocený jako myš

Tomáš Sedláček
Svítil jsem a oni seskakovali

Svítil jsem a oni seskakovali

Ján Bugel
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo