Vyvalte sudy, Američané jsou v Plzni!
Plzeň, Denisovo nábřeží
Denisovo nábřeží 707, 301 00 Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo
  • Kvíz

Bělostné uniformy

Dostupné v: English | Česky

Většina pamětníků si při vzpomínce na osvobození Plzně americkou armádou vybaví hlavně dlouhý proud tanků Sherman, mnohým ale automaticky naskočí vzpomínka mnohem méně vojenská. „Když vojáci přijeli, vypadalo to na náměstí jako o pouti. Někdo přinesl koňak, originál, a dal ho dvoumetrovému černochovi, on mu kynul, napil se a poslal to dál. Byla samozřejmě sezona šeříku, je to květina osvobození v mé mysli. Potom vojáci dostali povel a obsadili parky, kde si postavili stany,“ popisuje průběh události Jaroslav Holler, kterému tehdy bylo osmnáct let. Podle svědectví pamětníků dbali američtí vojáci po skončení bojů o svůj dokonale upravený vzhled a pyšnili se vždy zářivými uniformami. Josef Vlach vzpomíná, že v Plzni postavili na břehu řeky dva veliké stany, v prvním se nacházela koupelna a v druhém prádelna, která vojáky zásobovala čistými uniformami a prádlem. "To bylo úžasný, ta jen plivala nažehlené košile, aby holt byli připraveni na přehlídku,“ vzpomíná. Pamětník Josef Jehlík zase vypráví, jak Američané chodili v Úboči za jeho matkou a prosili, aby jim vyžehlila košile na puky. Když jim vyhověla, z vděčnosti jí nosili čokoládu.

 

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Komentáře

Petr Tolar
2018-01-06 22:41:20
Spíše než k Denisovu nábřeží náleží ona vzpomínka na americkou polní prádelnu k břehu řeky Radbuzy u Štruncových sadů, u sokolovny Sokola Plzeň I. Právě zde byla umístěna prádelna, ve které sloužili především černošští vojáci americké armády. A za nimi tam rády chodily plzeňské děti.
Jaroslav Holler

Jaroslav Holler

Narodil se 20. dubna 1927 v Plzni. Jaroslav-Shorty se zapsal do skautského oddílu Stopa v roce 1936. Hrál ve skautském i školním orchestru na trubku. Závodně plaval v Českém plaveckém klubu, věnoval se horolezectví a celý život nadšeně lyžoval. Za války prošel nasazením v Technische Nothilfe. Ve skautském kroji se aktivně zúčastnil posledních dnů války a osvobozování Plzně. Nastoupil na rok do mostárny Škodových závodů, získal zde vhled do stavební praxe a rozhodl se pro dráhu stavebního inženýra. Přes kádrový posudek doporučující vyloučení ze studia z důvodu „obdivu k americkému způsobu života" v roce 1952 dokončil studium na Fakultě stavební ČVUT. Dostal pracovní umístěnku do Báňských projektů Ostrava, kde si za rýsovacím prknem odsloužil i základní vojenskou službu. Poté působil v Báňských projektech Plzeň a po prověrkách za vlády prezidenta Novotného se mu nevyhnulo zařazení na manuální práce v Armabetonu. Vedl oddělení investičních celků ve Škodových závodech. Ve Stavoprojektu působil jako vedoucí projektant ocelových konstrukcí více než dvacet let. Od roku 1987 pracoval v 1. brněnské strojírně. Po dosažení důchodového věku v roce 1990 založil vlastní projekční kancelář. Jeho poslední realizovanou stavbou je v roce 2014 zpřístupněná rozhledna na šumavském Špičáku. Jaroslav Holler zemřel v roce 2016.

Plzeň, Denisovo nábřeží

Dostupné v: English | Česky

Denisovo nábřeží leží na zregulovaném břehu řeky Radbuzy. V letech 1986–2012 zde stál Dům kultury zbudovaný ve stylu socialistického realismu. Objekt byl v roce 2012 navzdory protestům odborné i laické veřejnosti stržen kvůli zamýšlené výstavbě nového obchodního domu Corso. Proti tomuto záměru se však zvedla vlna nevole obyvatel Plzně, kteří stavbu odmítli v referendu v roce 2013. V současné době je budoucnost uvolněného prostoru nejistá. 

Plzeň, Denisovo nábřeží

Na tomto místě

Bělostné uniformy

Bělostné uniformy

Jaroslav Holler
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo