Strakonice, památník osvobození americkou armádou
Na Dubovci 6, Průmyslová zóna Fezko, 386 01 Strakonice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Niva a osvobození Strakonic

Dostupné v: English | Česky

Strakonice se na konci války osvobodily svépomocí ještě před příchodem americké armády. Dne 5. května 1945 zde vypuklo protiněmecké povstání, v jehož čele stála odbojová organizace Niva. Tato ilegální skupina vznikla na Strakonicku a Domažlicku v březnu 1945. Podléhala Radě tří a měla i kontakty do zahraničí. Skupině velel poručík Vladimír Bláha a k jejím členům patřil i pamětník Ladislav Hošek. Povstání ve Strakonicích mělo spíše klidný průběh. Příslušníci Nivy odzbrojovali Němce, kteří už nekladli odpor. Jen v dnešní ulici 5. května došlo k přestřelce, které padlo za oběť několik mladých mužů. Dne 6. května 1945 přijela do města od Vimperka 94. divize americké armády a válka zde skončila.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Ladislav Hošek

Ladislav Hošek

Narodil se 4. srpna 1924 ve Čkyni, vyrůstal ve Strakonicích. Roku 1942 dokončil tříletou učňovskou obchodní školu, poté absolvoval v Praze aranžérský kurz. Další studium započal na obchodní škole, kterou dokončil po válce. V roce 1942 se zapojil jako spojka do činnosti ilegální odbojové skupiny pod vedením Antonína Svatoše. Narodil se 4. srpna 1924 ve Čkyni. Vyrůstal ve Strakonicích a od mládí byl aktivním skautem. V roce 1942 dokončil tříletou učňovskou obchodní školu, poté absolvoval v Praze aranžérský kurz. Další studium na obchodní škole dokončil po válce. V roce 1942 se stal spojkou v ilegální odbojové skupině vedené Antonínem Svatošem. Dodával informace z továrny ČZ, kde byl nuceně nasazen. Později se zapojil také do regionální odbojové skupiny Niva. Za květnového povstání ve Strakonicích se jako člen Nivy zúčastnil zatýkání Němců. Po válce pracoval jako učitel.

Strakonice, památník osvobození americkou armádou

Dostupné v: English | Česky

V sousedství strakonického hradu v ulici Na Dubovci se nachází pamětní deska a pomník připomínající osvobození města americkou armádou. Původní pamětní deska na Steinově paláci byla odhalena již roku 1945. Po únoru 1948, kdy byl zamlčován podíl americké armády na osvobození Československa, však byla sejmuta. Na své místo se vrátila až v roce 1990. Pomník obětem světových válek vznikl na popud Svazu protifašistických bojovníků a byl slavnostně odhalen v roce 1958. Autorem sochy stojícího mladého muže je Jan Vítězslav Dušek. Při opravě pomníku v roce 2006 byly doplněny jeho texty.

Strakonice, památník osvobození americkou armádou

Na tomto místě

Niva a osvobození Strakonic

Niva a osvobození Strakonic

Ladislav Hošek
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo