Nezvěstice, demarcation line
19, 332 04 Nezvěstice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Vlakem přes demarkační čáru

Dostupné v: English | Česky

Konec války zastihl Jiřího Světlíka v německé věznici v Mnichově. Cestu domů do Plzně mu ztěžovala realita poválečné Evropy – zničená železnice, rozbombardované mosty. V rozbitém Mnichově se nikdo nestaral o repatriaci českých politických vězňů a nuceně nasazených pracovníků, museli si poradit sami. Ustanovili si tzv. československou svépomoc – Czechoslowak Self-Help of City Munich, sehnali a opravili auta, po německých skladech našli benzin a potraviny, na které jim Američané vydali potvrzení. Na cestu do vlasti vyrazili až na konci května. Kvůli zničeným mostům museli jet přes Rakousko a Linec. Do Českých Budějovic pokračoval Jiří na kole a dále již vlakem. „Cestoval jsem prvním vlakem, který jel z Českých Budějovic do Plzně. Do té doby vlaky nejezdily tak daleko. Přejížděly sovětsko-americkou demarkační čáru u Nezvěstic. Tam Američané prohlédli vlak, vypracovali soupis všech cestujících. Kdo neměl propustku s povolením přejezdu, nebo koho neuznali, vyndali z vlaku. ,Žádné bavení, přes čáru k nám do Ameriky nepojedeš, synku.“ Všechny ostatní si sepsali, nasedli do džípu a jeli na velitelství americké armády do Rokycan vyžádat pro vlak povolenku. Za hodinu se vrátili a vlak mohl pokračovat do Plzně. „Bylo po válce, lidé byli nepřátelé. Já měl štěstí, že jsem měl americký pas, mohl jsem projet.“ Cesta z Mnichova do Plzně mu trvala tři dny.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Světlík

Jiří Světlík

Narodil se 11. března 1924 v Plzni. Vyučil se tiskařem a v lednu 1944 byl nuceně nasazen do Říše, do města Donauwörth. Kvůli tajným cestám domů byl obviněn z napomáhání nepříteli a velezrady, rozkladu branné síly německého národa. V červnu 1944 byl zatčen a držen ve vyšetřovací vazbě v Donauwörth a ve věznici Stadelheim v Mnichově, kde čekal na soud. Kvůli bombardování města se soud neuskutečnil. Po skončení bojů se složitě vracel domů. Zapojil se do tzv. Československé svépomoci – Czechoslowak Self-Help of City Munich, která organizovala a připravovala návrat Čechů z Mnichova do vlasti. Po válce pracoval v otcově tiskárně, která však byla roku 1948 zabavena KSČ. Nové zaměstnání našel v porcelánce v Lokti, kde se zapojil do tzv. protistátní činnosti – pomáhal vězňům v lágrech na Slavkovsku. Státní bezpečnost skupinu odhalila a Světlík byl roku 1952 odsouzen na 20 let vězení za vyzvědačství a velezradu. Byl vězněn ve vyšetřovací vazbě StB v Klatovech, v Chebu, na Jáchymovsku – lágry Nikolaj, Rovnost a ve věznici Kartouzy ve Valdicích. Roku 1962 byl propuštěn na amnestii.

Nezvěstice, demarcation line

Dostupné v: English | Česky

The village of Nezvěstice was founded in the 14th century, south of Plzeň on the Úslava River. This village has left its mark on the Czech history of the 20th century twice: as the birthplace of the infamous Rudolf Slanský, the General Secretary of the Central Committee of the Communist Party, and as the point where American troops met their Soviet counterparts at the demarcation line formed by the Úslava River.

Nezvěstice, demarcation line

Na tomto místě

Vlakem přes demarkační čáru

Vlakem přes demarkační čáru

Jiří Světlík
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo