Nezvěstice, demarkační linie
19, 332 04 Nezvěstice, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vlakem přes demarkační čáru

Dostupné v: English | Česky

Konec války zastihl Jiřího Světlíka v německé věznici v Mnichově. Cestu domů do Plzně mu ztěžovala realita poválečné Evropy – zničená železnice, rozbombardované mosty. V rozbitém Mnichově se nikdo nestaral o repatriaci českých politických vězňů a nuceně nasazených pracovníků, museli si poradit sami. Ustanovili si tzv. československou svépomoc – Czechoslowak Self-Help of City Munich, sehnali a opravili auta, po německých skladech našli benzin a potraviny, na které jim Američané vydali potvrzení. Na cestu do vlasti vyrazili až na konci května. Kvůli zničeným mostům museli jet přes Rakousko a Linec. Do Českých Budějovic pokračoval Jiří na kole a dále již vlakem. „Cestoval jsem prvním vlakem, který jel z Českých Budějovic do Plzně. Do té doby vlaky nejezdily tak daleko. Přejížděly sovětsko-americkou demarkační čáru u Nezvěstic. Tam Američané prohlédli vlak, vypracovali soupis všech cestujících. Kdo neměl propustku s povolením přejezdu, nebo koho neuznali, vyndali z vlaku. ,Žádné bavení, přes čáru k nám do Ameriky nepojedeš, synku.“ Všechny ostatní si sepsali, nasedli do džípu a jeli na velitelství americké armády do Rokycan vyžádat pro vlak povolenku. Za hodinu se vrátili a vlak mohl pokračovat do Plzně. „Bylo po válce, lidé byli nepřátelé. Já měl štěstí, že jsem měl americký pas, mohl jsem projet.“ Cesta z Mnichova do Plzně mu trvala tři dny.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jiří Světlík

Jiří Světlík

Narodil se 11. března 1924 v Plzni. Vyučil se tiskařem a v lednu 1944 byl nuceně nasazen do Říše, do města Donauwörth. Kvůli tajným cestám domů byl obviněn z napomáhání nepříteli a velezrady, rozkladu branné síly německého národa. V červnu 1944 byl zatčen a držen ve vyšetřovací vazbě v Donauwörth a ve věznici Stadelheim v Mnichově, kde čekal na soud. Kvůli bombardování města se soud neuskutečnil. Po skončení bojů se složitě vracel domů. Zapojil se do tzv. Československé svépomoci – Czechoslowak Self-Help of City Munich, která organizovala a připravovala návrat Čechů z Mnichova do vlasti. Po válce pracoval v otcově tiskárně, která však byla roku 1948 zabavena KSČ. Nové zaměstnání našel v porcelánce v Lokti, kde se zapojil do tzv. protistátní činnosti – pomáhal vězňům v lágrech na Slavkovsku. Státní bezpečnost skupinu odhalila a Světlík byl roku 1952 odsouzen na 20 let vězení za vyzvědačství a velezradu. Byl vězněn ve vyšetřovací vazbě StB v Klatovech, v Chebu, na Jáchymovsku – lágry Nikolaj, Rovnost a ve věznici Kartouzy ve Valdicích. Roku 1962 byl propuštěn na amnestii.

Nezvěstice, demarkační linie

Dostupné v: English | Česky

Již od 14. století se jižně od Plzně na řece Úslavě rozprostírá vesnice Nezvěstice. Do českých dějin 20. století pronikla obec dvakrát – jako rodiště nechvalně proslulého generálního tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského a jako místo setkání amerických a sovětských vojáků na demarkační linii tvořené řekou Úslavou.

Nezvěstice, demarkační linie

Na tomto místě

Vlakem přes demarkační čáru

Vlakem přes demarkační čáru

Jiří Světlík
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo