The store in Dělnická Street No. 5
The hiding place of three Jewish fugitives in the spring of 1945 · Dělnická 5, 170 00 Prague 7, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Dva měsíce jsme skrývali uprchlíky

Dostupné v: English | Česky

Na podzim 1944 začali nacisté s blížící se frontou převážet vězně z koncentračního tábora v Osvětimi do jiných lágrů. Když se v březnu 1945 jeden z těchto transportů zastavil v Litoměřicích, tři židovští vězni se rozhodli, že z něj přeběhnou do nákladního vlaku, který stál na sousední koleji. Schovali se mezi uhlí a dojeli na nádraží Praha-Bubny. V Holešovicích oslovili kolemjdoucího poslíčka a lékárenského učně Jindřicha Sobotku, který jim přinesl civilní šaty a odvedl si je domů. Jindřichova matka, sestra sekretářky ministra zahraničí Jana Masaryka, a její manžel byli vlastenci, kteří udržovali kontakty s odbojem. Sobotkovi zavedli uprchlíky do obchodu v Dělnické ulici 5, kde se pak ukrývali skoro dva měsíce. Ve dnech Pražského povstání přijali nabídku majitele obchodu Hrstky, který patřil k významným představitelům podzemního odboje, aby se připojili k povstalcům. Židovští mladíci, ještě zesláblí po útrapách v koncentračním táboře, vyfasovali zbraně, dostali rychlý výcvik a sloužili jako stráže ve druhé linii. Za účast v Pražském povstání dostali všichni tři československé občanství.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Avraham Harshalom (Adam Friedberg)

Avraham Harshalom (Adam Friedberg)

Narodil se roku 1925 jako Adam (Abraham) Friedberg v tehdy polských, dnes běloruských Pružanech. V únoru 1943 byl spolu s rodiči a bratrem deportován do Osvětimi. Na rozdíl od matky a otce přežil selekci a prošel pak různými pracovními komandy. V červnu 1944 se pokusil o útěk a byl zařazen do trestního bloku. Na konci roku 1944 ho odvezli do lágru v Buchenwaldu. V březnu 1945 s dalšími dvěma vězni uprchl v Litoměřicích z transportu. V nákladním vlaku se dostali až do Prahy a v Holešovicích byli zachráněni rodinou Sobotkových. Dva měsíce se ukrývali v uzavřeném obchodě v Dělnické ulici. V květnu 1945 se Avraham Harshalom zúčastnil Pražského povstání, dostal československé občanství a po válce studoval elektrotechniku na ČVUT v Praze. V roce 1948 absolvoval v československém vojenském letectvu kurz pro budoucí piloty izraelských ozbrojených sil a v březnu následujícího roku odešel do Izraele.

The store in Dělnická Street No. 5

Dostupné v: English | Česky

The store with flowers and the adjacent storehouse in the Dělnická Street in Prague Holešovice, which had been shut down by the end of the war, was owned by Mr. Hrstka. Mr. Hrstka was a good friend of the Sobotka family who hid three Jewish fugitives from a transport at the Prague-Bubny train station. Presently, a branch office of the Česká pojišťovna insurance company is located in these premises.

The store in Dělnická Street No. 5

Na tomto místě

Dva měsíce jsme skrývali uprchlíky

Dva měsíce jsme skrývali uprchlíky

Avraham Harshalom (Adam…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo