Praha 7 - Holešovice, Dělnická 5
místo úkrytu tří židovských uprchlíků na jaře 1945 · Dělnická 5, 170 00 Praha 7, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Dva měsíce jsme skrývali uprchlíky

Dostupné v: English | Česky

Na podzim 1944 začali nacisté s blížící se frontou převážet vězně z koncentračního tábora v Osvětimi do jiných lágrů. Když se v březnu 1945 jeden z těchto transportů zastavil v Litoměřicích, tři židovští vězni se rozhodli, že z něj přeběhnou do nákladního vlaku, který stál na sousední koleji. Schovali se mezi uhlí a dojeli na nádraží Praha-Bubny. V Holešovicích oslovili kolemjdoucího poslíčka a lékárenského učně Jindřicha Sobotku, který jim přinesl civilní šaty a odvedl si je domů. Jindřichova matka, sestra sekretářky ministra zahraničí Jana Masaryka, a její manžel byli vlastenci, kteří udržovali kontakty s odbojem. Sobotkovi zavedli uprchlíky do obchodu v Dělnické ulici 5, kde se pak ukrývali skoro dva měsíce. Ve dnech Pražského povstání přijali nabídku majitele obchodu Hrstky, který patřil k významným představitelům podzemního odboje, aby se připojili k povstalcům. Židovští mladíci, ještě zesláblí po útrapách v koncentračním táboře, vyfasovali zbraně, dostali rychlý výcvik a sloužili jako stráže ve druhé linii. Za účast v Pražském povstání dostali všichni tři československé občanství.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Avraham Harshalom (Adam Friedberg)

Avraham Harshalom (Adam Friedberg)

Narodil se roku 1925 jako Adam (Abraham) Friedberg v tehdy polských, dnes běloruských Pružanech. V únoru 1943 byl spolu s rodiči a bratrem deportován do Osvětimi. Na rozdíl od matky a otce přežil selekci a prošel pak různými pracovními komandy. V červnu 1944 se pokusil o útěk a byl zařazen do trestního bloku. Na konci roku 1944 ho odvezli do lágru v Buchenwaldu. V březnu 1945 s dalšími dvěma vězni uprchl v Litoměřicích z transportu. V nákladním vlaku se dostali až do Prahy a v Holešovicích byli zachráněni rodinou Sobotkových. Dva měsíce se ukrývali v uzavřeném obchodě v Dělnické ulici. V květnu 1945 se Avraham Harshalom zúčastnil Pražského povstání, dostal československé občanství a po válce studoval elektrotechniku na ČVUT v Praze. V roce 1948 absolvoval v československém vojenském letectvu kurz pro budoucí piloty izraelských ozbrojených sil a v březnu následujícího roku odešel do Izraele.

Praha 7 - Holešovice, Dělnická 5

Dostupné v: English | Česky

Obchod s umělými květinami, na konci války už zavřený, a přilehlý sklad v Dělnické ulici v Praze-Holešovicích patřily panu Hrstkovi, dobrému známému rodiny Sobotkovy, která v dubnu 1945 ukryla tři židovské uprchlíky. Tito vězňové koncentračního tábora v Osvětimi utekli z transportního vlaku a na vagonech s uhlím dojeli do Prahy. V současné době se v prostorách někdejšího květinářství nachází pobočka České pojišťovny.

Praha 7 - Holešovice, Dělnická 5

Na tomto místě

Dva měsíce jsme skrývali uprchlíky

Dva měsíce jsme skrývali uprchlíky

Avraham Harshalom (Adam…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo