Schӧnheide, Německo
Obere Straße 70, 08304 Schönheide, Německo
  • Příběh
  • Místo

Stříleli lidi na dva metry ode mě

Dostupné v: English | Česky

Městečko Schӧnheide bylo první zastávkou na pochodu smrti, který 13. dubna 1945 vyrazil z koncentračního tábora Lengenfeld. Vězni spali pod širým nebem na hřišti při teplotě několik stupňů pod nulou. František Wretzl vzpomíná, že se zde k pochodu připojilo komando ze Zwickau, asi o tisíci vězních. Velitelé tohoto komanda byli podle něj bestiální vrazi. „Ještě za ranního šera byl budíček a jako obvykle ti, co nemohli pro nemoc nebo únavu vstát, byli postříleni. Bylo to asi třicet vězňů. Za městem Schönheide se silnice stáčí směrem k našim hranicím. Když jsme vešli do lesa, dal velitel zwickauského komanda postřílet další nemocné. Takové vraždy byly potom na denním pořádku až do skončení pochodu. Už od chlapeckých let jsem při pohledu na krev omdléval. Když tedy začaly tyto vraždy v naší přímé blízkosti, často tak na dva metry ode mě, zatmělo se mi před očima a žaludek se mi cpal do krku. Tehdy jsem si řekl, že dovolím-li si ten luxus a omdlím, tak to bude můj poslední životní počin. Začal jsem dýchat zhluboka, zatnul jsem ruce v pěsti a zaryl nehty do dlaní. Prostě jsem to ustál a potom jsem si zvykl.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

František Wretzl

František Wretzl

František Wretzl, skautskou přezdívkou Baron, se narodil v roce 1919. Ve 30. letech vstoupil do katolického skautského sboru Legio angelica patera Metoda Klementa. Na podzim 1938 v Praze aktivně pomáhal českým uprchlíkům ze Sudet. Za války se zapojil do odboje v rámci Revolučních oddílů Junáka, za což byl zatčen gestapem a měsíc vyšetřován. Od srpna 1944 do dubna 1945 vězněn v Terezíně, posléze ve Flossenbürgu a Lengenfeldu. Absolvoval pochod smrti, zúčastnil se Pražského povstání. V současnosti je členem čestného Svojsíkova oddílu.

Schӧnheide, Německo

Dostupné v: English | Česky

Malé městečko v Sasku, nedaleko českých hranic. V dubnu 1945 tudy procházel pochod smrti z koncentračního tábora Lengenfeld.

Schӧnheide, Německo

Na tomto místě

Stříleli lidi na dva metry ode mě

Stříleli lidi na dva metry ode mě

František Wretzl
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo