Roklan Cabin
341 92 Modrava, Czech Republic · Šumava National Park, Modrava 59, 341 92 Modrava, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Kovbojka pod Roklanem

Dostupné v: English | Česky

V roce 1956 nastoupil František Mandák základní vojenskou službu u Pohraniční stráže. Po prvotním výcviku byl přidělen k rotě Roklan, pojmenované podle jednoho z nejvyšších šumavských vrcholů, který se nedaleko tyčí. Čekal ho život nabitý elektřinou sršící z drátů železné opony a drilem v drsných klimatických podmínkách. Běžné cvičení se leckdy změnilo v kovbojku: „Jedno družstvo bránilo Roklanskou chatu a druhé ji dobývalo. Tomu jsem tenkrát coby desátník velel já. Poručík Waltr to sledoval zpovzdáli a radil: ,Musíš tím okýnkem.´ Tam jsou nahoře, směrem k západu, taková dvě menší okénka. Tak já jsem se snažil do jednoho z nich dostat. I když jsem věděl, že z něho občas někdo slepýma střílí. Ty samopaly dostaly jiné hlavně, zúžené, aby to mělo zpětný ráz. Tak já jsem se vecpal do toho okénka, naštěstí jsem měl ten starý samopal, čtyřiadvacítku, s dlouhým zásobníkem před obličejem. Ten kluk, který chatu bránil, na mne vystřelil dávku. Já jsem se sesypal z toho okýnka a křičel: ,Já nevidím!‘ Měl jsem celý obličej zďobaný šupinkami z toho slepého náboje, jen oči a nos jsem si zachránil samopalem. Otevřel jsem oči, samozřejmě slzavé, a já viděl! Poručík Waltr udělal okamžitě té kovbojce konec a od té doby už jsme tímto způsobem necvičili.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Mgr. František Mandák

Mgr. František Mandák

František Mandák se narodil 19. října 1936 v Rohanově na Šumavě, v rodině chalupníka a světáka, zedníka, který obvykle většinu roku trávil „ve světě“ s nějakou zednickou partou, zpravidla v Německu, kde vydělával peníze pro obživu své rodiny. František chodil od roku 1942 do školy v nedalekém Vacově. Kromě běžných klukovských radostí a starostí zažíval i nepříjemné chvíle při setkávání se zfanatizovanou německou mládeží nebo při nacvičování hajlování přímo ve školní lavici. Dále vzpomíná na několik dramatických událostí z konce války a na pobyt amerických vojáků ve Vacově a na Javorníku. Z Františka se později nestal sedlák ani zedník, ale učitel. V roce 1956 nastoupil základní vojenskou službu u Pohraniční stráže. Její nejdelší část strávil na 19. rotě sušické brigády PS na Roklanské chatě a zažil tam velmi tvrdou službu v drsných podmínkách. Většinu dalšího života potom prožil jako učitel v šumavském Zdíkově, zajímá se o historii svého kraje, je autorem několika článků a knih na toto téma.

Roklan Cabin

Dostupné v: English | Česky

It is nestled in the middle of the Šumava Mountains, in the wild forests, about half a mile south of Bear Mountain and to the north-east of the Novohuťské Marshes and the Modravská Fen. Originally it was a cabin of the Czech Tourist Club, built in 1936 next to the old Roklan Gamekeeper’s Lodge, though that is no longer standing. In the 1950s it became the base of operations for the Border Guards Roklan Company in the close vicinity of the Iron Curtain.

Roklan Cabin

Na tomto místě

Kovbojka pod Roklanem

Kovbojka pod Roklanem

Mgr. František Mandák
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo