Jevany, Log Cabin of Professor M. Klika
Pražská 8, 281 66 Jevany, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Tajná skautská přísaha ve srubu u krbu

Dostupné v: English | Česky

Když byla v protektorátu počátkem listopadu 1940 zrušena organizace Junák, rozhodli se skauti Jaromír Klika a Adolf Karlovský, že založí ilegální odbojovou skupinu. Během několika dní zorganizovali ve srubu u Jevan, který patřil rodině Klikových, tajnou schůzku. Sešlo se jich dvanáct, mezi nimi i čtrnáctiletí a patnáctiletí chlapci. Jaromír Klika vzpomíná: „V malé přízemní dřevěné chatě se zatemněnými okénky a za zavřenými okenicemi v záři ohně z krbu byl ustaven Zbojník a narýsován jeho program. Po rozvinutí státní vlajky jsme všichni složili vojenskou přísahu, vždyť jsme byli zatím samí nevojáci.“ Tak byla založena odbojová skupina Zbojník, později Zpravodajská brigáda. Tato skupina nebyla gestapem nikdy odhalena, pracovala intenzivně po celou dobu druhé světové války. Její činnost spočívala především ve sběru strategických informací vojenského rázu. Tyto informace pak členové Zpravodajské brigády předávali radiodepešemi do Británie. Londýnská zpravodajská centrála jich podle Jaromíra Kliky přijala mezi sedmi a osmi tisíci: "Zprávy Zpravodajské brigády, které sloužily pro britskou RAF, nemusely být ověřovány a byly považovány za spolehlivé. To jsme se dozvěděli před nedávnem z historického výzkumu. To jsme se teda nafoukli, že jo," směje se Jaromír Klika.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Jaromír Klika

Jaromír Klika

Narodil se 25. února 1919 v Praze. Od čtrnácti let byl členem skautu, patřil do tzv. pětky – 5. oddílu vodních skautů. V roce 1938 absolvoval reálné gymnázium a byl přijat na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. V roce 1940 stál u zrodu ilegální skupiny Zbojník. Její příslušníci se později spojili se skupinou Veleslava Wahla a vznikla tak Zpravodajská brigáda. Tuto ilegální organizaci gestapo nikdy neodhalilo. Její zaměření bylo úzké: mapovala vojenskou obranu Prahy a informace posílala vysílačkami do Londýna. Jaromír Klika se také aktivně zapojil do Pražského povstání. Po válce dokončil studium medicíny a stejně jako jeho otec se specializoval na urologii. Působil v pražské nemocnici na Bulovce, poté byl primářem v Příbrami. Jaromír Klika je členem historické skupiny Zpravodajská brigáda a čestného oddílu A. B. Svojsíka, dále kapitánem klubu oldskautů 5. přístavu vodních skautů Praha a místopředsedou klubu Parnas. Byl vyznamenán Československým válečným křížem 1939, Československou vojenskou medailí Za zásluhy 1. stupně, Junáckým křížem Za vlast 1939-1945 a Řádem čestné lilie v trojlístku.

Jevany, Log Cabin of Professor M. Klika

Dostupné v: English | Česky

The log cabin is near to the Karel Gott´s Museum and has no descriptive number. It is situated in the forests and only the neighbouring wooden gate shows the road that leads to the cabin. Throughout the Second World War the members of forbidden organization Junák, (Czechoslovak scout organization), used to meet there and founded there a resistance movement called Zbojník, (Bandit).

Jevany, Log Cabin of Professor M. Klika

Na tomto místě

Tajná skautská přísaha ve srubu u krbu

Tajná skautská přísaha ve srubu u krbu

Jaromír Klika
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo