Brno, věznice KV StB
Příční 200/31, 602 00 Brno-Brno-střed, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Měli svoje metody

Dostupné v: English | Česky

V říjnu 1953 zatkli Bohumila Robeše jako člena protikomunistické odbojové organizace SODAN a odvezli ho do věznice StB v Příční ulici v Brně. Cely se nacházely ve sklepních prostorách a Bohumil Robeš vzpomíná, že zamřížovanými okny viděl alespoň část venkovního světa. „Shodou okolností jsem byl předtím zaměstnán v dětském loutkovém divadle Radost, které bylo blízko té pověstné Příční. Okna, i když zadrátovaný a zakrytý, vedly do ulice a děcka, když chodily ze školy do divadla, tak jsem slyšel, jak spolu hovoří. Bylo to pro mě takový povznesení. Po čase se člověk svým způsobem zapře.“ Ve věznici prošel Bohumil Robeš sérií výslechů. „Byl jsem zamilovaný do jedné studentky, ale ani k polibku nedošlo. Jednou se ten vyslýchající estébák vyjádřil o mamince nehezky a viděl mně na očích, že bije špatnou notu, tak se vyjádřil špatně i o té mé. Že je to ku... ,A kdybys viděl, co je to za děvku,‘ mně povídá. Já jsem byl na ni citově vázán a to jsem zatvrdl. Nikdy jsem jim to neodpustil, že se takhle špatně vyjadřovali.“ Ponižování nestačilo a Bohumil Robeš se stále nemínil rozhovořit. Vyšetřovatelé proto používali i jiných metod. „Mlátili mě pěstí do čela, jinak jsem fyzický násilí jako takový nezažil. Zažil jsem ale výslechy ve spánku. Asi používali skopolamin. Vím bezpečně, že mi byly kladeny otázky ve spánku, když jsem byl na cele.“ Protože se Bohumil Robeš nemínil komunistické zvůli podřídit, strávil nakonec v komunistických kriminálech třináct a půl roku.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Bohumil Robeš

Bohumil Robeš

Bohumil Robeš se narodil v roce 1930 v Holubicích. Od mládí se zajímal o literaturu a divadlo a prošel řadou ochotnických souborů. Kvůli špatnému kádrovému posudku se nedostal na AMU v Praze. Krátce nato byl zatčen za napojení na odbojovou skupinu SODAN (Skautská organizace demokracie a nezávislosti) a odsouzen na pět let vězení. Prošel vězeňskými tábory u uranových dolů na Jáchymovsku a táborem Vojna na Příbramsku, kde se zúčastnil tzv. nudlové vzpoury. V Leopoldově jako politický vězeň odmítl nastoupit do povinného zaměstnání, a tak jej čekaly časté a dlouhé pobyty v korekci. I ve vězení otevřeně vystupoval proti útlaku, ponižování a nespravedlnostem, v důsledku toho mu v Leopoldově ještě dvakrát trest prodloužili. Když ho ani tyto represe nezlomily, poslali ho do psychiatrické léčebny. Propuštění se dočkal až roku 1967 po třinácti a půl letech ve vězení. V krátkém období konce šedesátých a začátku sedmdesátých let se při práci skladníka mohl věnovat publicistické činnosti. Vydal mnoho článků v tisku, natáčel reportáže pro brněnský rozhlas, a dokonce působil v poradním sboru pro divadlo. Nástup normalizace ale přinesl další znemožnění seberealizace v kulturní sféře. Po roce 1989 působil Bohumil Robeš v zastupitelstvu Holubic, napsal tři knihy a velmi aktivně se účastnil veřejného života nejen ve své rodné obci.

Brno, věznice KV StB

Dostupné v: English | Česky

Od roku 1948 do dubna 1951 v budově sídlilo krajské velitelství StB. Od roku 1948 se v ní nacházela také věznice StB, která měla kapacitu devětadvacet vězňů na pětadvacet cel. V listopadu 1952 byla zrušena a do června 1954 nahrazena vyšetřovací vazbou. Cely byly ve sklepních místnostech a během existence věznice jimi prošly desítky politických vězňů. Dnes se v budově nachází policejní oddělení služby pro zbraně a policejní materiál. Na památku je na budově umístěna deska s nápisem: Politickým vězňům v letech 1948–1989.

Brno, věznice KV StB

Na tomto místě

Měli svoje metody

Měli svoje metody

Bohumil Robeš
Po kolena ve sračkách

Po kolena ve sračkách

Rudolf Mrázek
Soudili náš postoj, nikoli činnost

Soudili náš postoj, nikoli činnost

Zdeněk Křivka
Věděli, jak člověka zlomit

Věděli, jak člověka zlomit

Jaroslav Řihák
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo