Křenovice, Catholic House
club house of the Czechoslovak Youth Union · Brněnská 23, 683 52 Křenovice, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Pod svícnem je největší tma

Dostupné v: English | Česky

Rudolf Mrázek byl členem skautské odbojové organizace SODAN, jejíž centrum bylo v obci Křenovice. Její členové bojovali proti nespravedlnostem páchaným komunistickým režimem. Rudolf Mrázek vzpomíná, že také k různým výročím tiskli letáky, které roznášeli na veřejná místa. Podle hesla „pod svícnem je největší tma“ svou činnost zpočátku prováděli v klubovně Československého svazu mládeže v Křenovicích. „To je taky taková sranda. My jsme v Křenovicích měli svaz mládeže, ale nikdo jsme ani nebyl členem. Nikdo jsme neměli průkazku. Tam ani žádný svazáci nebyli. Jenom jsme měli klíče od klubovny a zvolili jsme se do výboru a fungovali jsme tam a kuli pikle. U soudu nám strašně vyčítali, že jsme na svazu psali doporučení na vysoké školy. To jsme udělali u několika ročníků na gymplu. Psali jsme jim doporučení za svaz: ,Takových soudruhů bychom potřebovali víc.‘ Měli jsme akorát razítka a byli jsme funkcionáři svazu mládeže, ale členy jsme nebyli. Takhle jsme ovládali svaz mládeže.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

SODAN – Skautská organizace demokracie a nezávislosti

SODAN – Skautská organizace demokracie a nezávislosti

SODAN založilo v roce 1950 několik členů Junáku v Křenovicích. Tato odbojová organizace bojovala proti nespravedlnostem páchaných komunistickým režimem se zaměřením na vznikající JZD v obci a okolí. Jejími hlavními organizátory byli vedoucí Mojmír Babušík, Rudolf Mrázek a Oldřich Klobas. Členové SODAN tiskli protistátní letáky a posílali výhružné dopisy komunistickým funkcionářům a lidem, kteří spolupracovali s režimem a udávali protikomunisticky smýšlející obyvatele. Když tato činnost nezabírala a kolektivizace a útlak dále pokračovaly, začali se žhářskými útoky na majetek JZD. Zapálili například budovu JZD v Křenovicích, stohy ve Šlapanicích, Hruškách, Slavkově, Blažkovicích a Hlubicích. Škoda, kterou způsobili, se vyšplhala na tři miliony korun. Odbojová organizace měla nakonec kolem šedesáti členů. Přestože byla velmi dobře organizována, StB ji nakonec kvůli udavačům vypátrala. V říjnu 1953 byla většina členů zatčena a později odsouzena na dlouhá léta vězení.

Křenovice, Catholic House

Dostupné v: English | Česky

After 1948, the Czechoslovakian Youth Union in Křenovice resided in the Catholic House which had been opened with great pomp on 26 August 1923 in the local inn. The ground floor was used both as a theatre auditorium and a gym hall for members of the Catholic sports group Orel, (Eagle). In 1948 the communist regime dissolved Orel and the premises were taken up by the Local National Committee of Křenovice. The rooms were turned into offices and into a clubhouse for the Czechoslovakian Youth Union. In 1993, the Catholic House was returned to Orel, it was used by the village council until 1995 and served as a cinema until 2005. Nowadays the building contains a clubhouse, a table tennis game room, and a social facility.

Křenovice, Catholic House

Na tomto místě

Pod svícnem je největší tma

Pod svícnem je největší tma

SODAN – Skautská or…
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo