Děčín, Kamenická 558
E442 10-16, 405 02 Děčín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Jak jsme nebyli odsunuti

Dostupné v: English | Česky

Když po válce v Děčíně začal divoký odsun Němců, matka Otto Peschky vůbec nečekala, že by se mohl týkat i jich. Její manžel, který musel jako Němec narukovat do wehrmachtu, se stále nevracel a ona sama byla Češka. O to větší byl její šok, když k nim do ulice přijel na koni český komisař a vyvolával, že si všichni musí ihned sbalit nejnutnější věci a ráno nastoupit k odsunu do Německa. Otto Peschka, kterému tehdy bylo 12 let, vzpomíná: „Každý si s sebou mohl vzít jen patnáct kilo. Už jen výběr věcí – jestli radši ještě jedny rezervní boty, nebo kazajku – byl zoufalý, protože oboje se vám tam nevešlo. Ale nejhorší byla nejistota, kam půjdeme a co s námi bude.“ V těžké chvíli rodinu zachránila neuvěřitelná náhoda. S naloženým vozíkem už stáli připraveni před domem, když kolem prošel jeden z komisařů a v Ottově matce poznal svou spolužačku z gymnázia ve Vysokém Mýtě. Udiveně se jí ptal, co dělá v odsunu Němců, a ona mu vysvětlila, že je už od roku 1930 za jednoho provdaná, ale že si ponechala českou národnost. Komisař pak poslal Peschkovy domů s příslibem, že se za českou matku a její rodinu osobně zaručí. „To nám, a hlavně mamince, spadl obrovský balvan ze srdce,“ uzavírá jeden z příběhů své rodiny Otto Peschka.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Otto Peschka

Otto Peschka

Narodil se 30. května 1933 v Děčíně do česko-německé, německy mluvící rodiny. Bydleli na rohu Kamenické a Příkré ulice v domě, kde jeho rodiče provozovali koloniál. Za války musel otec narukovat do wehrmachtu a po jejím skončení se marně pokoušel z Německa vrátit k rodině. Se svojí českou manželkou, kterou její čeští krajané v Děčíně na konci války jako ženu Němce znásilnili, se znovu setkal až v roce 1960, kdy jí československé úřady dovolily se vystěhovat. Otto po válce žil u příbuzných ve Vysokém Mýtě, kde se během tří měsíců musel naučit česky. Vystudoval střední výtvarnou školu a pracoval v reklamě. V roce 2012 vydal knihu Jak to bylo doopravdy mezi Čechy a Němci.

Děčín, Kamenická 558

Dostupné v: English | Česky

V domě na rohu Kamenické a Příkré ulice v Děčíně žila před druhou světovou válkou rodina Peschkových, která zde provozovala koloniál. Otec pamětníka Otto Peschky musel jako Němec za války narukovat do wehrmachtu. Matka byla Češka, ale rodina přesto na konci války neunikla útokům některých českých spoluobčanů a jen náhodou se vyhnula tzv. divokému odsunu. Peschkovi však museli Děčín opustit a žili rozptýleni u příbuzných po celé republice.

Děčín, Kamenická 558

Na tomto místě

Jak jsme nebyli odsunuti

Jak jsme nebyli odsunuti

Otto Peschka
Maminku znásilnili, babička se oběsila

Maminku znásilnili, babička se oběsila

Otto Peschka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo