Děčín, Kamenická 558
E442 10-16, 405 02 Děčín, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Maminku znásilnili, babička se oběsila

Dostupné v: English | Česky

Němečtí obyvatelé Děčína v roce 1945 s obavami očekávali příchod Rudé armády, kterou předcházely davy uprchlíků z východu. Otto Peschka, syn německého otce a české matky, se však domnívá, že daleko horší než Rusové nakonec byli čeští „zlatokopové“, kteří se na německém obyvatelstvu dopouštěli nelidských zločinů. V době, kdy většina mužů z německých rodin byla na frontě, Češi znásilňovali a rabovali. „Byla to verbež, chovali se jako zvířata. Je neuvěřitelné, jakých zrůdností je člověk schopen, když k tomu dostane příležitost.“ Pamětník vzpomíná, že takové ponížení řada lidí neunesla a vzala si život: „Naproti nám bydlela paní Teichmannová a ta se utopila. Přivázala k sobě dvě tříleté děti a skočila z mostu do Labe. Každý den jsme se dozvídali o nějaké sebevraždě. Až došlo i na naši rodinu: znásilnili maminku, přišli takový dva raubíři s pistolema… Moji sestru taky obtěžovali, přímo na úřadě. Když pak šla sestra k babičce, která bydlela nad námi, našla v kuchyni mámu u sporáku s otevřeným plynem. Naštěstí byla jen v bezvědomí. Pak šla hledat babičku a našla ji oběšenou na balkonových dveřích v zadním pokoji. Té už nebylo pomoci.“

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Otto Peschka

Otto Peschka

Narodil se 30. května 1933 v česko-německé rodině. Bydleli v Děčíně, na rohu Kamenické a Příkré ulice, rodiče provozovali v domě koloniál. Za války musel otec narukovat do německé armády, po válce se nemohl k rodině vrátit a zůstal v Německu. Se svou ženou se znovu setkal až v roce 1960, kdy jí československé úřady dovolily vystěhovat se do západního Německa. Otto žil po válce u příbuzných ve Vysokém Mýtě. Během tří měsíců byl nucen naučit se česky a ztratil schopnost plynně mluvit německy. Vystudoval střední výtvarnou školu, pracoval v reklamě.

Děčín, Kamenická 558

Dostupné v: English | Česky

V domě na rohu Kamenické a Příkré ulice v Děčíně žila před druhou světovou válkou rodina Peschkových, která zde provozovala koloniál. Otec pamětníka Otto Peschky musel jako Němec za války narukovat do wehrmachtu. Matka byla Češka, ale rodina přesto na konci války neunikla útokům některých českých spoluobčanů a jen náhodou se vyhnula tzv. divokému odsunu. Peschkovi však museli Děčín opustit a žili rozptýleni u příbuzných po celé republice.

Děčín, Kamenická 558

Na tomto místě

Jak jsme nebyli odsunuti

Jak jsme nebyli odsunuti

Otto Peschka
Maminku znásilnili, babička se oběsila

Maminku znásilnili, babička se oběsila

Otto Peschka
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo