Mladá Boleslav, hrad
Hrad Mladá Boleslav, Staroměstské náměstí 1/55, 293 80 Mladá Boleslav, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Před cestou do pekel

Dostupné v: English | Česky

V lednu 1943 musel šestnáctiletý Miloš Pick s rodinou nastoupit do vlaku, který je odvezl do Mladé Boleslavi. Miloš Pick vzpomíná, že se dostali do místní sokolovny, ale ve skutečnosti vznikl internační tábor pro Židy z města a okolí v prostorách hradu v Mladé Boleslavi. Pamětník vypráví, že jich tehdy bylo přes sedm set a ve stísněných prostorách tam pod dohledem německého gestapa a českých četníků strávili tři dny. „Hlídali nás jičínští četníci, kteří se chovali velice slušně. Říkali nám, co hlásí Londýn. Zatímco gestapáci se namačkanou sokolovnou profackovávali.“ Po třech dnech byli všichni přemístěni na nádraží a naloženi do vagonů směřujících do Terezína. „Nacistický strážní oddíl proti našemu průvodu neustále přemisťoval kulomety, a tak jsme pochopili, že to nebude žádná procházka, že jdeme někam, odkud se bude těžko vracet,“ vzpomíná Miloš Pick a dodává, že z více než sedmi set Židů, kteří se tam tenkrát nacházeli, jich válku přežilo jen jedenadvacet.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

Miloš Pick

Miloš Pick

Miloš Pick se narodil v roce 1926 v židovské rodině v Libáni u Jičína, kde jeho děd a otec vlastnili malou továrnu. V Libáni se po okupaci zapojil do odboje, když s kamarádem tiskli a distribuovali letáky. V lednu 1943 byl poslán do Terezína. Téhož roku vstoupil do komunistické strany. V září roku 1944 byl zařazen do transportu do Osvětimi. Při první selekci na rampě se mu podařilo uniknout plynové komoře díky včasnému varování přítele Gerta Körbela, neboť na jeho radu Mengelemu nahlásil vyšší věk a povolání strojního zámečníka. Poté byl vybrán na práci do říše a od listopadu 1944 do dubna 1945 byl pracovně nasazen v továrně v Meuselwitzu, pobočném lágru Buchenwaldu. Na konci války, v dubnu 1945, uprchl se skupinou přátel z pochodu smrti. Z Židů odvezených z Libáně přežil právě jen Miloš Pick se sestrou Soňou. Jejich rodiče zahynuli v Osvětimi. Po nástupu komunismu pracoval ve státní plánovací komisi. Z KSČ byl vyloučen po roce 1968. Zemřel v říjnu 2011.

Mladá Boleslav, hrad

Dostupné v: English | Česky

Hrad v Mladé Boleslavi vznikl v polovině 13. století v místech, kde se předtím od 10. století nacházelo slovanské hradiště. Během následujících století prošel několika přestavbami. Počátkem 18. století byl proměněn na kasárna a vojenské posádky v něm sídlily až do roku 1940, kdy se stal internačním střediskem pro Židy z města a širokého okolí. Ty pak čekal transport do Terezína nebo některého z nacistických vyhlazovacích táborů. Ve dvou transportech označených Cl a Cm bylo deportováno 1043 zdejších Židů a jen 48 z nich se dočkalo konce války. Od roku 1943 hrad znovu sloužil jako kasárna a od počátku padesátých let se v něm nacházelo skladiště textilu. Od roku 1972 v něm sídlí státní okresní archiv a Muzeum Mladoboleslavska.

Mladá Boleslav, hrad

Na tomto místě

Před cestou do pekel

Před cestou do pekel

Miloš Pick
Židovskou hvězdu zakrývala rukou

Židovskou hvězdu zakrývala rukou

Eva Machková
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo