Patton Memorial Pilsen
Jízdecká, 301 00 Plzeň 3, Czech Republic
  • Příběh
  • Místo

Vlajky z kusů papíru

Dostupné v: English | Česky

„Vítaly nás zástupy lidí s podomácku vyrobenými americkými vlajkami z kusů papíru. Lidé nám nabízeli pivo a koláče – věděli jsme, že nám dávají poslední hrsti svého jídla.“ Seržant James H. Duncan st. velel za druhé světové války rotě „F“ 38. pěšího pluku druhé pěší divize armády Spojených států, která osvobozovala Plzeň a Domažlice. Právě na osvobození Plzně vzpomíná jako na jeden z nejšťastnějších a nejemotivnějších zážitků svého života. „Tehdy mi bylo devatenáct let. Konkurovat tomu pocitu může dodnes asi jen svatba s mou ženou a narození mého syna.“ James Duncan získal při postupu Německem fotoaparát od zajatého německého důstojníka, v troskách plzeňských domů našel zásoby filmů a jeho sbírka několika stovek fotografií dodnes výmluvně připomíná atmosféru prvních dnů a týdnů po osvobození.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

James H. Duncan

James H. Duncan

James H. Duncan starší byl za druhé světové války seržantem roty „F“ 38. pěšího pluku druhé pěší divize armády Spojených států. Druhá divize se vylodila ve Francii při invazi amerických a britských jednotek 7. června 1944, v den „D+1“. Jeho jednotka bojovala proti Němcům ve Francii, Belgii a následně v západním Německu. Poté byli převeleni z 1. armády do 3. armády Spojených států, které velel generál George Patton. Po bojích s německou 11. pancéřovou divizí dorazili do Domažlic a Plzně a tato města osvobodili.

Patton Memorial Pilsen

Dostupné v: English | Česky

The monument to the U.S. Army in Pilsen was inaugurated on May 5, 2005, to mark the 60th anniversary of the liberation of Pilsen and southwestern Bohemia in 1945 and the end of World War II in Europe. The memorial is located in a building which before the First World War housed the editorial board of Masaryk's magazine "The New Era." The museum documents the last raids in western Bohemia and the bombing of the Škoda factory, the progress of the U.S. Army into Czechoslovakia and the deployment of U.S. soldiers until November 1945.

Patton Memorial Pilsen

Na tomto místě

Vlajky z kusů papíru

Vlajky z kusů papíru

James H. Duncan
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo