Patton Memorial Pilsen
Jízdecká, 301 00 Plzeň 3, Česká republika
  • Příběh
  • Místo

Vlajky z kusů papíru

Dostupné v: English | Česky

„Vítaly nás zástupy lidí s podomácku vyrobenými americkými vlajkami z kusů papíru. Lidé nám nabízeli pivo a koláče – věděli jsme, že nám dávají poslední hrsti svého jídla.“ Seržant James H. Duncan st. velel za druhé světové války rotě „F“ 38. pěšího pluku druhé pěší divize armády Spojených států, která osvobozovala Plzeň a Domažlice. Právě na osvobození Plzně vzpomíná jako na jeden z nejšťastnějších a nejemotivnějších zážitků svého života. „Tehdy mi bylo devatenáct let. Konkurovat tomu pocitu může dodnes asi jen svatba s mou ženou a narození mého syna.“ James Duncan získal při postupu Německem fotoaparát od zajatého německého důstojníka, v troskách plzeňských domů našel zásoby filmů a jeho sbírka několika stovek fotografií dodnes výmluvně připomíná atmosféru prvních dnů a týdnů po osvobození.

Hodnocení


Hodnotilo 0 lidí
Abyste mohli hodnotit musíte se přihlásit! 

Trasy

Příběh není součastí žádné trasy.

Komentáře

Žádné komentáře k příběhu.

James H. Duncan

James H. Duncan

James H. Duncan starší byl za druhé světové války seržantem roty „F“ 38. pěšího pluku druhé pěší divize armády Spojených států. Druhá divize se vylodila ve Francii při invazi amerických a britských jednotek 7. června 1944, v den „D+1“. Jeho jednotka bojovala proti Němcům ve Francii, Belgii a následně v západním Německu. Poté byli převeleni z 1. armády do 3. armády Spojených států, které velel generál George Patton. Po bojích s německou 11. pancéřovou divizí dorazili do Domažlic a Plzně a tato města osvobodili.

Patton Memorial Pilsen

Dostupné v: English | Česky

Památník americké armády byl v Plzni slavnostně otevřen 5. května 2005 u příležitosti 60. výročí osvobození Plzně a jihozápadních Čech v roce 1945 a ukončení 2. světové války v Evropě. Památník je umístěn v budově, v níž bývala před první světovou válkou též redakce Masarykova časopisu Nová doba. Muzeum dokumentuje období posledních náletů v západních Čechách a bombardování Škodových závodů, postup americké armády v Československu a pobyt amerických vojáků až do listopadu 1945.

Patton Memorial Pilsen

Na tomto místě

Vlajky z kusů papíru

Vlajky z kusů papíru

James H. Duncan
Zadejte prosím Váš e-mail a heslo
Zapomenuté heslo
Změnit heslo